Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Alternatív univerzumok flopin

2001.11.08. 12:09
Kapcsolódó cikkek (1)
A tudomány mai állása szerint évmilliókig tartott, a teremtéshívők szerint viszont mindössze egy hetet vett igénybe a világegyetem létrehozása. A Pandromeda nevű szoftvercég most olyan programot dobott piacra, amellyel néhány óra alatt teljesen új naprendszereket hozhatunk létre, ráadásul az alternatív univerzum elfér egyetlen flopin. A fraktálok a web cybertérré alakítására is felhasználhatók.
A MojoWorld Generator isteni hatalommal kecsegtet, mert új naprendszereket tervezhetünk vele: bolygókat óceánokkal, hegyekkel, nappal és akár több holddal is. A felhasználók által megadott szempontok szerint generált, a weben keresztül is látogatható égitestek háromdimenziós felszíne bejárható és Quicktime útifilmet is készíhetünk róluk. A program alkotója, Dr. Kenton Musgrave szerint a MojoWorld ablak egy másik - pontosabban: sok másik - univerzumra. Mivel a program végtelenül ismétlődő mintákat generáló fraktál-algoritmusokon alapul, egy bolygó mérete ritkán haladja meg a 200 kilobyte-ot, és egy egész naprendszer elfér egyetlen 1,4 megás flopin.

A nézelődés ingyenes, a teremtésért fizetni kell

A MojoWorld két programból áll, a világok létrehozására alkalmas Generator 250 dollárba kerül, míg a csupán látogatásra feljogosító Transporter ingyenes. A Transporter azt is lehetővé teszi, hogy apró változtatásokat eszközöljünk a meglátogatott bolygókon: például beállíthatjuk az évszakot. Lehetséges más programokban készült háromdimenziós objektumok beillesztése is, például állatokkal is benépesíthetjük új világunkat. Az enduringfreedom.com-ról letölthető sivatagos bolygón nem más, mint az első számú közellenség: Oszama bin Laden bujkál. A játék célja, hogy a virtuális bolygón megkeressük a terroristát és a Mojo Transporter GPS-funkciója segítségével koordinátáit e-mailben eljutassuk a "központnak". A szoftver köré máris online közösség épült, a "Mojonauták" egymás világait is letöltik, felfedezik és kiegészítik.

A fraktálgeometria viszonylag fiatal tudomány: a természetes formákat - fákat, hegyeket, felhőket - leíró matematikai nyelvet a hetvenes években dolgozta ki Benoit Mandelbrot. A fraktálok végtelenül ismétlődő formákból állnak, ahol a formák részei is tartalmazzák az eredeti formát. Ennek köszönhető, hogy a fraktálképek rengeteg részletet tartalmaznak, és mégis elférnek kis helyen.

Fraktálokat a kibertérbe

Musgrave hat évet töltött a Yale egyetemen Mandelbrotnál, majd a háromdimenziós kutatás vezetője volt a MetaCreations-nél, amely többek között a Titanichoz és az Apollo 13-hoz szállított speciális effekteket. A Pandromeda számára a MojoWorld csak a kezdet: hasonló módszerrel létre szeretné hozni a web háromdimenziós terét. Musgrave hatalmas Mojo-galaxisként képzeli el a cyberteret, amelyben az egyes weboldalakat bolygók reprezentálják, amelyek kapcsoltsági fokuktól függően tömörülnek naprendszerekbe és portálszerű galaxisokba. "William Gibson konszenzushallucinációként definiálta a cyberteret, amely olyan hely, ahol a világ összes számítógépének összes adata elérhető. Ez a világ ma már létezik, de nekem túl lapos" - nyilatkozta a Wirednek.

Digitális dublőr
A brit Digimask olyan szoftvert dobott piacra, amely mindössze két fénykép - egy portré és egy profil - segítségével elkészíti a felhasználók háromdimenziós mását. A digitális dublőr e-mailben, mobil multimédiás üzenetekben, és többfelhasználós online játékokban is képviselheti eredetijét, és az arcizmok mozgásának modellezésével élethű mimikára képes. A Digimask fej legnagyobb felbontásban hatezer poligonból áll és 400 kilobyte helyet foglal.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.