Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Robotnyelv

2001.02.28. 07:31
Kapcsolódó cikkek (1)
A kutatólaborok programozói már régóta dolgoznak olyan, közvetlen emberi irányítás nélkül is működő programocskák kifejlesztésén, amelyek egymással kommunikálva karbantartanák emberi gazdáik határidőnaplóját, megtalálnák felhasználójuknak a legolcsóbb repülőjegyet, illetve mindazt az információt, amit jelenleg hiába keresünk az interneten, pedig tudjuk, hogy ott van. Az ilyen intelligens ágensek már több mint húsz éve léteznek, a gyakorlatban azonban még nem terjedtek el, leginkább azért nem, mivel egyelőre nem sikerült alkalmazni őket a való világban felmerülő problémákra, vagy csak igen limitált esetekben.
Az NEC két kutatója, Dr. Lee Giles és Dr. Kam-Chuen Jim egy régi ágens-problémára, a ,,Zsákmány és ragadozók" nevű helyzetre talált új megoldást: a ragadozó ágensek saját nyelvet fejlesztenek ki, hogy könnyebben el tudják kapni a prédát. Amennyiben sikerül más helyzetekben is alkalmazni az így kifejlődő, egymással kommunikáló ágenseket, a hétköznapi életben is megjelenhetnek az átlagfelhasználónak szánt önszervező szoftverek.

Négy ragadozónak kell egy sakktáblán bekerítenie a prédát

A ,,Zsákmány és ragadozók"-probléma lényege, hogy négy ragadozónak kell egy sakktáblán bekerítenie a prédát, úgy, hogy az ne tudjon üres mezőre lépni. A probléma azonban az, hogy a ragadozók nem látnak túl messzire, így előfordulhat, hogy szem elől vesztik a zsákmányt, vagy egymást. Alaphelyzetben a ragadozók is és a préda is csak négy irányba mozoghat, átlósan nem. Döntés kérdése, hogy véges vagy végtelen a sakktábla, előbbi esetben a szélekhez vagy a sarokba szorítva is bekeríthető a zsákmány. Léteznek olyan változatok is, ahol a ragadozók és a préda is mozoghat átlósan, illetve olyan variáció is, ahol a táblát hatszögek vagy más síkidomok alkotják.

Mivel a ragadozók nem tudják egymás helyzetét, a zsákmány elfogásához kommunikálniuk kell egymással. Giles és Jim kísérletében ezt egy központi üzenőtáblával oldották meg, ahová az ágensek rövid bináris üzeneteket küldhetnek. Az ágensek kezdetben teljesen véletlenszerű kódsorozatokat küldtek a táblára, ami nem nagyon segítette őket az együttműködésben és a vadászatban. Mivel azonban a rendszer az életképes egyedek túlélését biztosította, többezer ciklus után azok az ágensek maradtak fenn, amelyek értelmes üzeneteket küldtek a többieknek: lassan saját nyelvet hoztak létre!

A kísérlet legmeglepőbb eredménye az volt, hogy noha egyes kódsorozatokat meg tudtak fejteni a kutatók, más kódok jelentése ismeretlen maradt számukra. A kutatók számára egyértelmű volt, hogy a nyelv használatával az ágensek sikeresebben tudtak együttműködni, a kódokat azonban nem mindig tudták megfejteni. Így aztán elképzelhető, hogy az emberek szolgálatában álló ágensek gonosz megjegyzéseket váltanak majd a hátunk mögött, miközben mi gyanútlanul várjuk, hogy megtalálják számunkra a legolcsóbb CD-lemezt az interneten.

K. Jim, C.L. Giles, "Talking Helps: Evolving Communicating Agents for the Predator-Prey Pursuit Problem," Artificial Life, (accepted)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.