Salamon
7 °C
13 °C

Kormányzati szervereket is támad a vírus

2001.07.24. 12:24
A dokumentumokat továbbküldözgető vírus a jelek szerint nem csak magánszemélyeket, hanem cégeket és hivatalokat is fenyeget. A BM informatikai főosztály név nélkül megszólaló munkatársa képtelenségnek nevezte, hogy a levelezési rendszer, illetve a kormányzati háló tűzfalain keresztül bármilyen anyag kijuthatott. Ennek ellenére megkaptuk a tárca informatikai és távközlési helyettes államtitkárának egyik áprilisi előterjesztését.
Noha már minden vírusirtó cég figyelmeztetett a W32.Sircam féregvírus okozta veszélyre, itthon feltartóztathatatlanul terjed a járvány. A dokumentumokat továbbküldözgető vírus nem csak magánszemélyeket, hanem cégeket és hivatalokat is fenyeget.

Így juthatott el az Index újságírójához a Belügyminisztérium informatikai és távközlési helyettes államtitkárának egyik idén áprilisban készült, témába vágó előterjesztése az internet belügyi felhasználásának helyzetéről. A dokumentum nincs bizalmasnak vagy titkosnak minősítve. Az irományban kitűzött feladatok határideje többnyire már lejárt.

Csak tervezet volt a kiszivárgott irat

Eiselt György, a Belügyminisztérium informatikai és távközlési helyettes államtitkára elmondta, hogy a kérdéses dokumentum valószínűleg egy dokumentumtervezet lehetett, mely később nem került megtárgyalásra. Mint mondta, a kérdéses fájl az egyik szerkesztőgépről kerülhetett ki. A minősített dokumentumok a hivatal ügykezelési szabályzatának megfelelően nincsenek hálózaton, ezért azok biztonságban vannak egy esetleges vírustámadástól. A BM hálózatát a Miniszterelnöki Hivatal informatikai kormánybiztossága kezeli, nem közvetlenül érik el az internetet. Mint a helyettes államtitkár elmondta, számítógépeiken folyamatosan frissített vírusirtó programok üzemelnek.

Szintén érkeztek megrendelőlapok és feljegyzések utazási irodáktól, orvosegyetem dékáni hivatalából, vámügynökségtől, bevásárlóközpontból. Magánszemélyektől kül- és belföldről szintén percenként érkeznek tudtuk nélkül küldött fájlok az Index munkatársaihoz.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!