Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Kódot nyitott a Sun

2005.06.15. 10:45
A Solaris operációs rendszer forráskódjának ötmillió sorához szabadon hozzáférhetnek a szoftverfejlesztők. A Sun Microsystems több mint ezerhatszáz szabadalmát ajánlotta fel a nyílt forráskódú közösségnek.

Keddtől nyílt forráskódú a Solaris operációs rendszer központi magja és hálózatkezelő rendszere. A Sun ezzel a lépéssel próbál a nyílt forráskódú közösség közelébe kerülni, hogy ezen a szálon felkapaszkodhasson legfőbb riválisai, az IBM, Novell, és Microsoft köreibe. Az ötmillió sornyi forráskód, a telepítők és az adminisztrációs eszközök az OpenSolaris szájton lesznek elérhetők, írta a Cnet.

Megint jó lesz

A BSD Unix operációs rendszerből kifejlődött Solaris tizenöt évvel ezelőtt igen népszerű és elterjedt volt a kisebb-nagyobb vállalati szervereken, többek között mert elég sok processzort kezelt. Az utóbbi években azonban a nyílt forráskódú Linux miatt egyre halványabban pislákolt a Sun csillaga. A legnagyobb informatikai cégek felkarolták a Linuxot, és eközben a Windows is megjelent a szervereken, főleg a Sun kárára.

A Solaris kódjának a megnyitásától azt reméli a Sun, hogy fejlesztők ezreit, például diákokat győzhet meg arról, hogy ezt az oprendszert érdemes használni. A Cnet szerint a több fejlesztő egyben több felhasználót is jelent, a Sunnak több partneri kapcsolata lehet más szoftverfejlesztő cégekkel, azaz még több fejlesztővel, és így tovább.

Elterelő hadművelet

A legnagyobb kihívás az, hogy a Sun célcsoportjának igen jelentős része elkötelezte magát a Linux mellett, és nemcsak arról van szó, hogy már most fejlesztők tízezrei készítenek linuxos programokat, hanem arról is, hogy tucatnyi hardvergyártó óriáscég - például az IBM, HP és Intel - fejlesztői is köztük vannak.

A Solarisra váltó programozók a Linuxból már ismert GCC fordító segítségével készíthetnek szoftvereket, és a Sun a saját fordítóját is szabadon elérhetővé teszi majd. Azoknak a programozóknak, akik saját kódot hoznának nyilvánosságra az OpenSolaris szájton, szerződést kell kötniük a Sunnal, mely szerint a Sun a szerzői jog társtulajdonosa lesz, írta a Cnet. A Solaris nyílt forráskódú részeire egyébként a Community Development and Distribution License (CDDL) lesz érvényes.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!