Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Szájról olvas az Intel új technológiája

2003.05.01. 11:27
Az Intel nyílt forráskódú licencfeltételekkel kiadott egy beszédfelismerő szoftvert, amely a korábbi megoldásokkal ellentétben a száj mozgása alapján értelmezi a szöveget.
Az Audio Visual Speech Recognition (AVSR) névre keresztelt szoftver az Intel OpenCV számítógépes látvány- és arcfelismerő kódkönyvtárának részét képezi. A program folyamatosan követi a beszélő szájmozgását az egyes betűk és szótagok képzése közben. Az Intel állítása szerint a technika sokkal pontosabb a hagyományos beszédfelismerő algoritmusoknál, amelyek képek helyett hangot elemeznek.

Önmagában nem működik tökéletesen

Azt nem lehet mondani, hogy az eredmények tökéletesek és az Intel állítása szerint a rendszer sokkal pontosabban működik arcfelismeréssel egybekötve, amely képes azonosítani a beszélőt. Valójában az Intel weboldala azt írja, hogy a legjobb eredményt a videó- és audiófelismerés keverésével lehet elérni: az egyik rendszer megerősíti a másik eredményeit. Ez különösen akkor számít, ha az erős háttérzaj megnehezíti a hangfelismerést.

Saját processzoraikat akarják eladni

A programot az Intel's Research leányvállalat fejlesztette ki, amely a számítógépek kapacitását kihasználó alkalmazásokat fejlesztésével foglalkozik. Magyarán az Intel olyan szoftverek kifejlesztésén fáradozik, amelyek újabb és erősebb processzorok megvásárlására ösztönzik a felhasználókat. A motivációik nem tűnnek igazán emberbarátnak, ugyanakkor az Intel kevés megszorítással engedélyezi programjainak felhasználását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.