Zalán
9 °C
19 °C

Totális megfigyelésre hajt a Google

2005.08.24. 09:15
Hatalmas megjelenítőt kapott a Google számítógépes keresője, így nyomon követhetünk minden körülöttünk zajló online eseményt. Cserébe a szoftver a viselkedésünket figyeli.

Látványosan átalakult a 2004 októberében bemutatott Google Desktop Search: a háttérben megbúvó, alig-alig előtérbe kerülő szoftver most a képernyő jelentős részét elfoglalhatja, ha a felhasználó is erre vágyik. Az információs panelre tucatnyi különféle modul helyezhető, ezek közül a leghasznosabbak az időjárást, tőzsdei árfolyamokat, híreket és az új emaileket jelzik. Sajnos a fejlesztők csak az amerikai júzerekre gondoltak, azaz nincsenek magyar tőzsdei és időjárási adatok.

#alt#
Szórakoztat a Google
Az emailfigyelő több postafiókot kezel, a hírajánló pedig automatikusan lementi a böngészőben betöltött weboldalak RSS változatát. Egy másik modul figyeli a szokásainkat, és a legutóbb vagy a leggyakrabban megnézett weboldalakról és fájlokról készít listát.

Ezen kívül van a penelen jegyzetfüzet, feladatlista, rendszermonitor, és néhány teljesen haszontalan, csupán szórakoztatásra alkalmas kiegészítő, mint például a merevlemezen tárolt képek véletlenszerűen elődobáló ablakocska, és az idiótán eltorzított óra. A panel, a modulok és az ablakok egyébként teljesen átrendezhetők és átméretezhetők, de a Google elkövette azt a hibát, hogy a keresősávot legalul rögzítette, így az szinte eltűnik a színes startmenü mellett, mintha csak egy funkciótlan fehéres sáv lenne.

Utolérte a konkurenciát

A panel néhány új képessége a konkurens szoftverekben már régóta megtalálható, például a BlinkX és a Yahoo Desktop Search is azonnal megjeleníti a találatokat, ahogy a felhasználó elkezdi begépelni a keresett szót. A Google Desktop Search ráadásul nagyon hasonlít arra a panelra, amely a Microsoft Longhorn első változataiban még látható volt, a végleges Windows Vistában azonban már nem.

Könnyen elképzelhető, hogy valaki majd teljesen lemásolja a Microsoft sutba dobott elképzeléseit, hiszen a Google minden segítséget megad a külső fejlesztőknek ahhoz, hogy új modulokat gyártsanak - még exkluzív Google-logós pólót is ajándékoz nekik. Talán a magyar fejlesztők is aktiválják magukat, és lesz időjárásjelentésünk. Ránk férne.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.