Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Betonból lesz az új Windows

2006.01.12. 13:15
Kezeink közé került a Microsoft Windows Vista operációs rendszer második próbaváltozata, és nagyon sok újdonságot találtunk benne az előző változathoz képest. Fokozott biztonság, megnövelt teljesítmény, új startmenü.

Várhatóan augusztus végén készül el a Windows XP oprendszert leváltó Windows Vista teljes forráskódja, a december végén bemutatott előzetes verzióból azonban már nagyon sok minden kiderül arról, hogy az új rendszer mitől lesz biztonságosabb, mint a régiek. Az új próbaváltozatban ugyanis a páncélzat vastagodása a leglátványosabb, van például szülői felügyelet, kémprogramirtó, adattitkosítás, blokkolható a fájlok kiszivárgása, és biztonságosabb a böngészés.

Biztos alap

#alt#
Kattintson a képre!
Három alapvető védelmi megoldás lesz a Vistában: kémprogramirtó, tűzfal, és vírusirtó. A kémprogramokat meg rootkiteket az AntiSpyware utódjának szánt Windows Defender ismeri fel és távolítja el a számítógépről, a vírusokat meg a tavaly év végén bemutatott OneCare Live irtja ki, amelyet Windows XP-n már ki lehet próbálni, de a Vista aktuális bétájában nem szériatartozék. A tűzfal továbbfejlesztett változata állítólag még biztonságosabb lesz, mint a mostani. A Windows XP második javítócsomagjával debütált Security Center kezelőfelületén mindhárom program működését ellenőrizni lehet, megmutatja, hogy be van-e kapcsolva a tűzfal, friss-e vírusirtó, és hogy automatikusan érkeznek-e a gépre a frissítések.

Persze hátránya is van annak, hogy ilyen sok szoftver gondoskodik a biztonságunkról: az operációs rendszer minden apróbb lépés után üzenetekkel bombázott minket, és egyfolytában olyanokat kérdezgetett, hogy tényleg akarjuk-e, hogy biztosak vagyunk-e abban, amit csinálunk, meg hogy engedélyezzük-e, ami már néhány órás tesztelésünk során is elég idegesítő volt, és inkább vakon ráklikkoltunk bármire, csak menjen már tovább. Így tesz majd az átlagfelhasználó is.

Vége a gyereknapnak

Kegyetlen korlátozó eszközöket kapnak a szigorú szülők is. A Windows Vistában jelentést lehet kérni a számítógép használatáról, és megadható, hogy a rendszergazdai jogokkal nem rendelkező mezei júzerek - például a gyermekek - mikor kapcsolhatják be a gépet, és hogy milyen korosztálynak szóló játékokkal játszhatnak. Letiltható a káros vagy annak vélt weboldalak megtekintése, és ebben igen nagy mozgásteret kapnak a szülők: például a pornó és szexoktatás engedélyezése mellett letilthatják a bombagyártást meg az erőszakos oldalakat, vagy fordítva. A kezelőfelület olyan közérthető és egyszerűen kezelhető, hogy az engedékenyebb szülőket is elcsábíthatja egy kis családon belüli diktátorkodásra vagy kémkedésre.

Bár távmunka esetén az ide-oda másolgató gyerek ellen is véd, inkább cégeknek lesz hasznos a kényes adatok kiszivárgását meggátló BitLocker Drive Encription. Ezzel az egész merevlemez titkosítható, ha van a gépben úgynevezett Trusted Platform Module (TPM) csip, amely védett tárolóban helyezi el a titkosítási kulcsokat, jelszavakat és digitális aláírásokat. A rendszergazdák emellett központilag letilthatják a külső adattárolók, például az usb memóriák és merevlemezek használatát is.

Apró, de látványos újítás a bétában a startmenü átalakulása, a Flip 3D nevű ablakváltó eszköz megjelenése, amely háromdimenziós virtuális térben forgatja el ablakokat, és az alapból működő aero felület, amely a félig áttetsző keretet ad az ablakoknak. Ez a próbaváltozat világszerte félmillió emberhez jutott el, köztük számos technikai tesztelőhöz, valamint az MSDN és TechNet fejlesztői hálózat tagjaihoz.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.