Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Azonosítót keres a Whistler

2000.11.21. 16:51
A Microsoft készülő új, Whistler kódnevű operációs rendszere biztonságosabb lesz minden elődjénél - ezt az biztosítja, hogy nem futtat majd olyan programot, amely nem rendelkezik a szoftveróriás által kiadott digitális azonosítóval.
Egy londoni sajtótájékoztatón Jim Ewel, a Microsoft IT infrastruktúráért felelős alelnöke a Whistler várható biztonsági újításait ecsetelve ejtett szót arról, hogy az új operációs rendszer nem futtat majd olyan programot, amely nem rendelkezik azonosítószámmal. Ewel elmondta, hogy az azonosítótechnológiát elsősorban a Melissához és a szerelemvírushoz hasonló e-mail-vírusok ellen dolgozták ki, működése az operációs rendszerben futtatott minden kódra kiterjed majd.

Ewel szavait a Microsoft szóvivője is megerősítette. Rámutatott, hogy az azonosítók alkalmazása a Microsoft új biztonsági doktrínájának része, amely már a Windows 2000 alatt is megmutatja magát - igaz korlátozott formában.

Vírusok és nyomtatók ellen

A Whistler alatt csak a tuti fog futni
A Windows 2000 jelenleg kétféle alkalmazást ismer - a megbízhatót és a megbízhatatlant - attól függően, hogy a szoftver fejlesztője ellátta-e azt digitális aláírásával, vagy nem. Bár az operációs rendszer káderez, a hangját nem emeli fel, nem kérdez, nem tilt. Mindezzel szemben azonban a Windos 2000-et lehet úgy telepíteni, hogy figyelmeztesse, vagy akár megakadályozza olyan perifériák kezelőprogramjainak telepítését, amelyek nincsenek a Microsofttól származó azonosítóval ellátva.

A digitális azonosító beszerzése úgy történik, hogy a nyomtatók, egerek és egyéb felszerelések gyártói benyújtják a Microsofthoz az általuk gyártott berendezéseket, a vállalat pedig teszteli azokat. Az azonosító tehát amellett, hogy véd a rosszindulatú programok futtatásától, megelőzi azt, hogy a nyomtató projektdokumentáció helyett rasszközi pornográf novellát nyomtasson.

Totális ellenőrzés, totális biztonság

,,A biztonsággal foglalkozó szakemberek már régóta valami hasonlót javasolnak a Microsoftnak, és egész biztosan jó dolog, ha a vírusvédelemről van szó." - vélekedik Richard M. Smith, internetes biztonsági szakértő.

Jon Callas, szintén számítógépes biztonsági szakértő, már nem annyira magabiztos az azonosítók pozitív szerepével kapcsolatban: ,,A főnökök imádni fogják, egészen addig, amíg meg nem tagadja egy olyan shareware telepítését, ami nélkül nem lehet elvégezni a munkát. Az oprendszernek így csak pár hónapot jósolok."

Callas a Whistler piaci sorsa mellett a fejlesztésre gyakorolt hatásával kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki. ,,Jobbik esetben a kisfejlesztőknek is meg kell vásárolniuk a tanúsítványokat - ez a nagyobbaknak semmilyen problémát nem fog okozni. A rosszabbik esetben a programok jóváhagyásáért kell a Microsofthoz folyamodniuk. Ez nagy probléma lenne azoknak a fejlesztőknek, akik a Microsofttal versenyző alkalmazásokat fejlesztenek. Ez egy újabb antitröszt eljárás alapja lehet." - mondta.

Richard M. Smith kétli, hogy ez bekövetkezik: ,,Komoly kétségeim vannak afelől, hogy a Microsoft olyan fényben próbálna feltűnni, mint aki ilyen mértékig ellenőrzi a windowsos szoftverek piacát, ehhez megfelelőek a jelenlegi módszerek. A perifériák azonosításának folyamata azonban már teljesen más dolog, hiszen ott tényleg nagy zűrzavar lehet."

Wchurchill, Wstalin, Whistler.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.