Piroska
-10 °C
1 °C

Beszámoltatta a Microsoftot az FBI

2001.12.22. 23:38
A Microsoft legújabb fejlesztésű operációs rendszere, a Windows XP csütörtökön nyilvánosságra hozott hibája miatt mozgásba lendült az amerikai kormányhivatalok gépezete. A szövetségi nyomozóhivatal (FBI) és a szövetségi kormány képviselői kapcsolatba léptek a redmondi szoftverkonszernnel, mert a következő napokban további Denial of Service (DoS) támadásoktól tartanak.
A Nando Times egyik beszámolója szerint az FBI konferenciakapcsolást hozott létre a Microsofttal, és beszámolót kért az aktuális helyzetről. Ennek során mindenekelőtt az új biztonsági szoftverjavítás megbízhatóságát vitatták meg. A Microsoft "igen hatékonynak" nevezte a javítóállományt.

Az amerikai hivatalok a biztonsági rés nyilvánosságra kerülése nyomán az ünnepek alatt fokozott DoS aktivitásra számítanak. Az FBI információi szerint mindenekelőtt a védelmi minisztérium szerverei állnak a támadások célkeresztjében.

A Microsoft a weboldalán csütörtökön hozott nyilvánosságra egy javítást, amely lezárja a Windows XP operációs rendszer több biztonsági hibáját. A szoftvercég biztonsági kérdésekben illetékes munkatársa, Scott Culp komoly hiányosságnak nevezte a rést.

Ennek révén a behatolók bármikor átvehetik a Windows XP irányítását, amikor a gép az internetre kapcsolódik. Független szakértők a rést öt héttel ezelőtt fedezték fel, és hozták a Microsoft tudomására. Az új operációs rendszert október végén dobták piacra.

A támadásoknál kihasználható az Universal Plug-and-Play értelmezési hibája. Egy tártúlcsordulást követően lehetséges tetszőleges kódot becsempészni a gépre, és átvenni felette az irányítást. Egy másik hiba következtében lebénítható az XP, sőt a gép zombiként felhasználható egy másik szervert lerohanó DoS támadásnál.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!