Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Trösztellenes javítás a Windows XP-hez

2002.05.24. 13:14
A jövő héten adja ki tesztelésre a Microsoft a Windows XP első olyan javítását, amellyel a trösztellenes perben az amerikai szövetségi kormánnyal kötött peren kívüli egyezség rá háruló előírásait teljesíti. A biztonsági javításokon túl lehetővé válik az internetes és multimédia programok alapkijelöléseinek várva várt módosítása.
A szoftverkonszern és az amerikai igazságügyi minisztérium tavaly októberi megállapodása azokra a vádakra válaszul született, melyek szerint a Microsoft a piacon élvezett kiemelt pozícióját arra használta, hogy a számítógépgyártókat és más cégeket a termékei előtérbe helyezésére kényszerítse.

Kilenc állam folytatja

Az egyezség alapján a számítógépgyártók nagyobb szabadságot kapnak a termékeikben a konkurens szoftverek telepítésére. Egyébként kilenc szövetségi állam elégtelennek ítélte az elért eredményeket, és folytatja a trösztellenes pert.

A peren kívüli egyezség nem bír kötelező érvénnyel a felekre, amíg egy bíró kézjegyével nem látja azt el, de a Microsoft vállalta, hogy az egyezség formális életbe lépése előtt is megfelel néhány kitűzött követelménynek - mondta a Reutersnek Jim Cullinan, a szoftvercég vezető termékmenedzsere.

Augusztusban jön

A Windows XP Service Pack 1 május végén több mint 10 ezer bétateszterhez érkezik meg. A végleges és nyilvános változat augusztus végén lesz elérhető. A Windows XP-ből tavaly október óta világszerte 32 millió példányt adtak el.

A javítás telepítésével a számítógépgyártók és a felhasználók számos új lehetőséget kapnak a népszerű programok alapkijelölésének megváltoztatására. Ezek közé tartoznak például a böngészők, a levelezőprogramok, az üzenőprogramok illetve a video- és hangfájlokat lejátszó alkalmazások.

Új opciók

Egy új gomb is megjelenik a Start menüben, a felirata "set program access and defaults", azaz programok hozzáférési és alapbeállításai. Ennek segítségével a felhasználó négy alaphelyzet közül választhat: alaphelyzetként az egyedi beállítás, a számítógépgyártó összeállítása, csak Microsoft programok és nem Microsoft programok.

A felhasználó egy-egy feladatra kijelölhet egy bizonyos programot, vagy alternatív lehetőségeket is felsorakoztathat. Eltüntethető bármely program, legalábbis az asztali és a menü ikonok szintjén, elkerülendő a nem kívánt elindítást. Korábban a számítógépgyártók kijelölhettek más programokat alapbeállított alkalmazásnak, de a böngésző kivételével nem tudták eltüntetni a Microsoft szoftvereket.

Az Internet Explorer böngésző ikonjának eltüntetésére is csak azóta van lehetőség, hogy tavaly júniusban egy feljebbviteli bíróság elfogadta az első fokon eljáró bíró megállapítását, miszerint a Microsoft illegális módon terjesztette ki monopóliumát a személyi számítógépek operációs rendszereinek piacán. A monopólium vádját így megalapozottnak találták, de nem rendelték el a vállalat feldarabolását.

Együttműködés a konkurenciával

A Microsoft azt tervezi, hogy következő hónapok folyamán a konkurens szoftvergyártóknak betekintést enged a termékei forráskódjába. Így azok olyan programokat írhatnak, amelyek a Microsoft saját termékeihez hasonlóan együtt tudnak működni az XP-vel - mondta Cullinan.

A szoftverkonszern ezen kívül alkalmazásfejlesztő interfészeket jelentet meg. Ezek a kódok feltárják a szoftverek és az operációs rendszer között zajló kommunikáció folyamatát. A Microsoft licenc alapon engedélyezi az asztali PC-k és a szerverek közti kommunikációs protokollok használatát is.

A javítóállomány megjelenése mellett nem a peren kívüli egyezség miatt döntöttek, hanem a Windows NT kód miatt, melyet eredetileg a vállalati szférának szántak, de most már az XP révén más felhasználók is használják. Eddig még ilyen átfogó javítóállomány nem jelent meg az általános fogyasztóknak szánt szoftverekhez - mondta Cullinan.

Biztonsági javítások

Az XP Service Pack 1 már tükrözni fogja a Microsoft korábban meghirdetett politikáját, miszerint a termékeiben a biztonság az elsődleges. A csomag telepítésével lezárnak mintegy tucatnyi kritikus biztonsági rést, például a Windows Messenger üzenőszoftverben, melyeket korábbi frissítésekkel kiadásával már próbáltak korrigálni.

Meg fognak változni a Passport azonosító beállításai is. A beléptető ablak nem nyílik ki folyton, ha a felhasználó nem indít el egy Passport technológiát alkalmazó szolgáltatást, például a Hotmail-t, a Microsoft Network-öt vagy a Windows Messengert. A Passport elve az volna, hogy a felhasználók a személyes adataikat egyszer beírva többféle weboldalt és szolgáltatást igénybe tudjanak venni, minden újbóli regisztráció és azonosító megadás nélkül.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.