Higítja a vért
A vizsgálatban 40 ezer, negyven és hetven év közötti egészségügyi dolgozó vett részt. Az eredmények szerint azoknál a férfiaknál, akik háromszor vagy négyszer fogyasztottak alkoholt egy héten, 32 százalékkal csökkent a szívroham kockázata azokhoz viszonyítva, akik nem ittak minden héten. Azoknál, akik hetente egyszer-kétszer fogyasztottak alkoholt, 16 százalékkal csökkent a kockázat. A kutatók szerint egy fél pohár ital ebből a szempontból ugyanannyira hatásos volt, mint kettő.
Mukamal úgy gondolja, hogy az alkohol higítja a vért, így véd a szívroham ellen. Azért fontos a gyakori fogyasztás, mert az alkohol a szervezetben viszonylag gyorsan lebomlik, és a vörös vérsejtekre gyakorolt hatása is rövid lefolyású. A kutató elképzelését alátámasztják egyes korábbi eredmények, melyek szerint azoknak, akik rendelkeznek egy anyagcserét lassító génnel, sokkal inkább javára válik a mértékletes alkoholfogyasztás.
Mégsem jó inni
Mindezek ellenére az orvosok az alkohol egyéb - például a májra vagy az agysejtekre kifejtett - káros hatásai miatt mégsem biztatnak arra senkit, hogy egészségügyi célból azonnal ugorjon le a sarki kocsmába. Mukamal hangsúlyozta azt is, hogy az eredményekből nem következik, hogy a rendszeres ivók tovább élnek, csupán kevésbé hajlamosak a szívrohamra. Hozzátette, hogy az eredményeket nem lehet szükségszerűen a nőkre is vonatkoztatni.
"Nem bátorítjuk az embereket, hogy kezdjenek inni a szívroham megelőzése céljából. Vannak más lehetőségek is, melyek nem járnak együtt az alkoholra jellemző kockázatokkal" - mondta Claude Lenfant, az amerikai szív-, tüdő-, és vérkutató intézet (National Heart, Lung and Blood Institute) munkatársa. Ezek közé tartozik a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentése, a megfelelő testsúly tartása, a testmozgás és a dohányzásról való leszokás.