Környezetbarát a kengurufing
Most már nemcsak azért szerethetjük a kengurukat, mert aranyosan ugrándoznak, hanem azért is, mert a gyomrukban lévő különleges baktériumnak köszönhetően nem járulnak hozzá a klímaváltozáshoz. Ausztrál kutatók szerint e baktérium miatt rendkívül hatékonyan emésztenek a kenguruk: nem termelnek metánt és tíz-tizenöt százalékkal több energiát nyernek ki a növényekből, mint a birkák vagy a tehenek.
A kutatók egy része átültetné a baktériumok a légkörbe sok metánt eregető kérődzőkbe. A módszerrel a tenyésztők is rengeteg pénzt megtakaríthatnának, hiszen kevesebb takarmány is elég lenne az állatoknak. A Yahoo News szerint még a kengurufinggal viccelődő ausztrál tenyésztők is látják a terv előnyét, aszály idején jól jöhet, ha kevesebbet kell költeniük takarmányra.
A kutatóknak még legalább három évre van szükségük a baktérium izolálásához, és csak ezután kezdhetnek töprengeni azon, hogy a birkákban és tehenekben lévő baktériumokat miként tudják lecserélni.
Fast food
Van azonban egy másik megoldás is: kevesebb tehenet és birkát, ugyanakkor több kengurut kell enni. Vitatott ötlet, de az egészségesen étkező ausztrálok húsz százaléka most is szívesen fogyaszt kenguruhúst, mert nem zsíros és magas a fehérjetartalma.
Beletelhet némi időbe, amíg a kenguru mindenhol felkerül az étlapokra, de a száraz kontinens lakói biztosan mindent megtesznek majd a metánkibocsátás csökkentése érdekében, írja a Yahoo News. Ausztráliában a birkák és a tehenek állítják elő az üvegházhatást okozó gázok tizennégy százalékát.