Jövőre klónállatokat ehetnek az amerikaiak
További Tudomány cikkek
- Fidrich Róbert: Az Európai Bizottság javaslata teljesen tudománytalan
- Elnyeli a föld a kínai nagyvárosokat
- Az őskorallok minden élőlénynél előbb világítottak az óceánok mélyén
- Meglepő dolgok derültek ki az Alzheimer-kór okairól egy új kutatásból
- A légszennyezés lelassítja a kisgyerekek agyfejlődését
Izgulnak a gazdák
Amerikában két éve kezdett klónozással foglalkozni néhány állattenyésztő, felismerve, hogy egyetlen szabályozás sem tiltja azt. A szaporodási kutatások felügyeletét is ellátó amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (Food and Drug Administration, FDA) viszont arra kérte őket, hogy ne kezdjék el árusítani se az állatok húsát, se a tejét, amíg nincsenek a hivatal birtokában pontos kutatási eredmények.
Az állatok azonban lassan elérik termékeny éveiket, így a gazdák egyre izgatottabbak, hiszen egy-egy példány átlagosan 20 ezer dollárba került. "Elég nagy a feszültség odakint, és arra várnak, hogy döntést hozzunk" - ismertette a helyzetet Stephen Sundlof, az FDA állatorvosi központjának igazgatója, aki egyébként a jelentés elkészültét is felügyelte. Az FDA előreláthatólag még idén döntést hoz a kérdésben, és figyelembe véve, hogy semmi nem szól a klónélelmiszerek ellen, azok már a jövő év elején a boltokban lehetnek.
Az utódok normálisak
Az eljárás valószínűleg sosem lesz olyan olcsó, hogy közvetlenül levágásra klónozzanak állatokat, de a tenyésztők szerint az első- és másodgenerációs utódok húsa már piacra kerülhet. A kutatók azt állítják, hogy az utódok egyébként sem jelentenek kockázatot, mivel ők már hagyományos módon fogantak. "Az utódokkal nem foglalkozunk" - mondta Hallerman -, "hiszen ezek már teljesen normális állatok."
Csábító lehet a génmanipuláció
Egyes kutatások eredményei arra utalnak, hogy a klónozás megváltoztat bizonyos genetikai jellemzőket, és elvben van némi esély arra is, hogy ez befolyásolja a klónállatok tejét és húsát. Az előzetes vizsgálatok szerint nincsen ok az aggodalomra, de az FDA még vár a részletesebb adatokra.
A hivatal tart attól is, hogy egyes állattenyésztők a klónozás mellett szívesen bele is piszkálnának az állatok genetikai állományába, hogy így soványabb húshoz, vagy több tejhez jussanak. "Ha valaki már úgyis klónozásba kezd, nagy lehet a csábítás, hogy egy-két gént is megváltoztasson itt-ott" - mondta Sundlof. A genetikai manipuláció azonban sokkal több potenciális veszélyt hordoz magában, mint az egyszerű klónozás, figyelmeztetett.