Megfejtették a reggeli morcosság oka, azt, hogy mivel magyarázható, hogy az amúgy teljesen egészséges emberek egynegyede felkelés után gyengének, elesettnek érzi magát.
Az étel a hibás
Orosz kutatók a reggeli rosszkedv oka abban látják, hogy a vacsora hatására képződött endorfinok (opioid, azaz ópiumhoz hasonlító vegyületek, amelyek boldogságérzetet keltenek) az éjszaka folyamán elfogynak - olvasható a Poszolsztvo mediciny című orosz hírportálon.
S mivel a boldogság forrásának tartott vegyületek készlete megcsappan, jön az ébredés utáni rosszkedv, amin egy kis evéssel lehet segíteni. Különösen javallott olyan étkek fogyasztása, amelyek elősegítik az endorfinok kiválasztását. A tudósok mindenekelőtt csokoládé, kakaó, banán, grépfrút fogyasztását ajánlják.
E logikából kiindulva különösen hatásos lehet, ha a nap forró csokoládéöntettel szervírozott sült banánnal kezdődik, s valószínűleg az sem árt, ha egy kis tejszínhabbal tetézi a rosszkedv elleni védekezést az ember.