Erika, Bella
14 °C
26 °C

Az Oracle 7,4 milliárdért vásárolja fel a Sunt

2009.04.20. 14:35 Módosítva: 2009-04-20 15:31:11
Az IBM hétmilliárdot ajánlott, de nem tudta tető alá hozni a Sun felvásárlását. Az Oracle most rátett még 400 milliót az árra, és össze is jött az év techbiznisze.

Két héttel azután, hogy kútba esett az IBM felvásárlási kísérlete, az adatbázis-kezelő szoftverek királya, az Oracle jelentette be, hogy egy 7,4 milliárdos üzlet keretében bekebelezi a Szilícium-völgy egyik legendás cégét, a Sunt. A Sun a gazdasági válsággal párhuzamosan kezdett mélyrepülésbe, mert nagyon erősen támaszkodott a pénzügyi szektornak szánt alkalmazásokra, amelyekre nagyon erősen csökkent a kereslet az elmúlt fél évben.

Az Oracle célja a felvásárlással főként a Java programnyelv, a Solaris operációs rendszer (az adatbázisrendszerek többsége erre a platformra épül) és a MySQL adatbázis-kezelő rendszer megszerzése volt. A Javát a világ legfontosabb szoftverének nevezte az Oracle közleménye, amiben a felvásárlást bejelentették, és ezen a nyelven alapul az Oracle egyik vezető terméke, a Fusion Middleware cégirányítási-pénzügyi rendszer.

Az üzlet 9,5 dollárra értékeli a Sun részvényeit, ezzel az Oracle 42 százalékkal fizet többet a cégért, mint az a napi tőzsdei adatok szerint ér. Az Oracle becslései szerint a felvásárlás az első évben 1,5, a másodikban pedig 2 milliárd dollárral növelheti a cég profitját. Az IBM hétmilliárdig ment el az alkudozás során a cégre, aztán visszalépett az üzlettől.

Az üzlet előreláthatólag valamikor a nyáron fog lezárulni, ha áldását adta rá az összes versenyhivatal. Az összeolvadással a világ egyik legerősebb technológiai cége jön létre, ami elsősorban a nagy céges üzletfelekre koncentrál. Az Oracle az adatbázis-kezelés és a nagyvállalati menedzsment-szoftverek mellett a szerverpiacon és a szoftverfejlesztés területén is a világelsők közé lép elő.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.