4 milliárd dollárért vásárolnák fel a Twittert

2010.12.02. 11:16
A Twitter felvásárlásáról évek óta keringenek pletykák a Szilícium-völgyben, a mikroblogot hírbe hozták már gyakorlatilag a világ összes épkézláb tech-óriáscégével.

Most azonban minden eddiginél valószínűbbnek látszik, hogy valóban létrejön a felvásárlás, két nagy kockázati tőkebefektető cég vív licitháborút a cégért, az egekbe tornászva ezzel a Twitter árát.

Sokáig az orosz Digital Sky Technologies tűnt nyerőnek a licitálásban, akik 3 milliárd dollárt ajánlottak a mikroblogért. A DST moszkvai központú cég, Alisher Usmanov orosz milliárdos mellett dél-afrikai és kínai tulajdonosokkal. Az orosz nyelvű internet gyakorlatilag a DST kezében van, becslések szerint az orosz nyelvű oldalakra jutó oldalletöltések 70 százaléka ma a DST tulajdonában levő oldalakon történik. Nemzetközi hírnévre akkor tett szert a cég, amikor a külső befektetőket rendszeresen elzavaró Facebookban vásárolt kisebbségi tulajdonrészt.

Az oroszok ellenfele az árháborúban a kaliforniai Kleiner Perkins Caufield & Byers cég, a Wall Street Journal jellemzése szerint a Szilícium-völgy első számú kockázati tőkebefektetője. 1972-es alakulása óta a cég 475 technológiai cég alapításához adott tőkeinjekciót, így van résztulajdonuk többek között a Google-ben, az Amazonban, az AOL-ban, a Compaq-ban, vagy a Sunban.

A cég vezető befektetője, John Doerr híres arról, hogy nagyon jól érzi meg, milyen induló cégekbe kell pénzt befektetni, és mikor kell kiszállni belőlük, az Amazonban szerzett tulajdonrészét például 55 ezer százalékos haszonnal adta el 1999-ben, amikor történelmi csúcson járt a cég részvényárfolyama. A hírek szerint Doerr személyesen nagyon szeretné megszerezni a Twittert, és erre akár irracionálisnak tűnő összeget is képes áldozni, ha az orosz cég erre kényszeríti.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM