Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Indul az Antenna Hungária privatizációja

2004.10.29. 09:43
Négy évvel a legutóbbi privatizációs kísérlet után a kormány újra döntött az Antenna Hungária magánosításáról. A műsorszóró legkésőbb a jövő év közepén már új nagytulajdonos kezében lesz.
A kormány szerdai ülésén döntött az Antenna Hungária privatizációs koncepciójáról, így az ÁPV Rt. nyílt pályázat útján értékesítheti a műsorszóró hetvenöt plusz egy százalékos tulajdoni hányadát, jelentette be tegnap a privatizációs szervezet. A tanácsadók közreműködésével zajló értékesítés várhatóan a jövő év közepére zárul majd le.

Van érdeklődő

Érdeklődőből feltehetően nem lesz hiány; eddig nem hivatalosan a portugál TDF, a spanyol Retevision és az Austral Telecom neve merült fel mint lehetséges kérő. A pályázatról egyébként jelenleg csupán annyit lehet tudni, hogy a szakmai szempontok mellett elsősorban a vételárat veszik majd figyelembe, és az állam által birtokolt 73,71 százalék mellett a leendő vevőnek a Forrás Rt. tulajdonában lévő 1,29 százalék megvásárlására is lehetősége nyílik. (Az utóbbi csomagra a jövő év közepéig vételi joga van a vagyonkezelőnek.)

Így szinte biztosra vehető, hogy a privatizáció után nyilvános vételi ajánlat is lesz majd a részvényekre. A tőkepiaci törvény előírásai szerint ugyanis amennyiben harminchárom százaléknál nagyobb tulajdoni hányad kerül egy befektető kezébe, nyilvános vételi ajánlatot kell tennie a többi részvényes számára. Ennek árfolyama pedig az ajánlat előtti száznyolcvan nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára, valamint a privatizációs árfolyam közül a magasabb lesz majd.

Forrásokat keresnek

Az ÁPV közleménye szerint a privatizációra azért van szükség, hogy a magyarországi műsorszórás lépést tarthasson a jelenleg zajló technikai forradalommal, éppen ezért a kormány további működőtőke-bevonásra számít az értékesítés kapcsán. Ez megoldhatná az Antenna jelenlegi szűk anyagi helyzetét, a cégnek ugyanis igen kevés forrása van a szükséges beruházásokra és fejlesztésekre.

Az Antenna magánosítását négy évvel ezelőtt, 2000-ben már megkísérelték. Az akkori elképzelések szerint nyilvános kibocsátás keretében az 50 százalék plusz egy szavazat feletti részesedést értékesítették volna - az állam akkor még jóval több mint 80 százalék feletti tulajdonnal rendelkezett -, de emellett 9,5 milliárd forintos alaptőke-emelésre is sor került volna. A kedvezőtlen tőkepiaci körülmények miatt azonban az ÁPV Rt. igazgatósága a hazai és nemzetközi tranzakciót elhalasztotta, csak egy kisebb jelentőségű hazai tőzsdei aukcióra került sor, amelynek során az ott felkínált részvénymennyiség 12 százalékát sikerült értékesíteni.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!