Katalin
3 °C
9 °C

Sztahanovista audióhorror

2001.03.05. 12:22
Kapcsolódó cikkek (1)
Úgy gondolják, hogy az Ámokfutók zenekarnál keményebb zenei horror nem létezik? Tévedés. Egy vállalati himnusz egy csapásra átrendezi az esztétikai értékrendet.
Bill Sargent szívesen ír vállalati himnuszt Önnek
A vállalati himnuszok témáján nincs semmi bonyolult magyaráznivaló, úgyhogy nyugodtan kezdhetjük az elején. A középkorban a technológiához magas fokon értő szakemberek bocskort gyártottak, és várták, hogy valaki feltalálja a gőzgépet. Egy-egy pár bocskort egy szakember tervezett meg és szerelt össze. A szakemberek szerveződése volt a céh, amely magára vállalta a logisztikai és marketing feladatokat.

A vállalatszervezési evolúcióban a céhet a manufaktúra követte, majd a gőzgép, a gyárak, a nagyipari mezőgazdasági termelés, Marx és Brezsnyev, géntérképezés, karaoke és az apokalipszis.

Gyűjtés

Himnuszgyűjtemény
PriceWaterhouseCooper's: Your World
(0,6 Mb Wav)
IBM: Ever onward
(1,5 Mb Wav)
KPMG: Our Vision of Global Strategy
(4,4 Mb mp3)
C0ntaX: KPMG-jungle
(2 Mb mp3)
Netscape-Sun: Knowhow
(11 Mb RealVideo)
Silicom Graphics: I Have a Dream
(2.8 Mb mp3)
Barcel
(1 Mb mov)
Vállalati himnuszokat keresni az interneten nagyon nehéz dolog. A keresésnek alapvetően betesz, hogy létezik egy vállalat, amelyet himnusznak hívnak (Anthem), illetve létezett egy progresszióba belebukott zenekar, a Devo, amely szintén írt egy dalt Vállalati himnusz címmel.

A fentieken kívül azonban a türelmes kutatás felderít egy maroknyi zenészt, akik honlapjukon hirdetik, hogy ők szívesen írnának és játszanának vállalati himnuszokat. Nem lehet mindenki jegyellenőr.

Szerencsére létezik egy oldal, ahol letölthető formában is megtalálhatóak a világ legvidámabb (és leggonoszabb) vállalati himnuszai.

Énekelni!

A toplistás vállalati himnuszok hallgatásakor még a magas zenei tűréshatárral rendelkező Uhrin Benedek rajongói is elsápadnak egy kicsit.

A lista tízedik helyén a Silicon Graphics himnusza áll. Érzelmes női ének Elton John zongorálós stílusában: "Van egy álmom, két CPU". A háttérben lágy, szintetizátorral előidézett, szívbemarkoló vonóskíséret.

Rendkívül laza viszont a Sun-Netscape együttműködésre írt, videoklippel teljes dal, amelyen egy rasta ember rappel websafe színű zakókban, az említett cégek székházai előtt. Ha az ember nem is érti a knowhowról szóló szöveget, azért észreveszi a fekete úriember tekintetéből sugárzó dantei elveszettségtudatot.

Élboly

Websafe zakó, döbbent tekintet
A PriceWaterhouseCooper himnusza az audióhorror lista harmadik helyére került egy keményen agymosós hangulatú gospel átirattal, amelyet erősít a rossz minőségű kézimagnós felvétel dokumentumjellege. Gyenge idegzetűeknek ezt nem ajánlanám.

Az IBM-mars (a második helyezett) már az első másodpercekben piros jéggé fagyasztja a hallgató vérét: egy férfihangot hallunk, amely azt magyarázza, hogy a daloskönyv (!!!) hanyadik oldalát kell felütni. Ezt együttes éneklés követi, amelynek zenei aláfestése egy rezesbanda által előadott félkatonai induló.

A slágerlista csúcsán a pénzügyi tanácsadó vállalat, a KPMG dala áll. A globális stratégia győzelmét egy Abba-szerű nőkórus vázolja fel, egy száztagú és száz százalékosan szintetizátoros kísérettel. A tortadísz ugyanennek a jungle-feldolgozása, amelyben autentikus fekete hangok rikkantásai erősítik a globális stratégia még karizmatikusabb előadását.

A futottak még kategóriába került a Barcel. A Barcel a dél-amerikai kontinens legnagyobb ropigyártója, indulója felismerhetetlenül besimul a helyi húzóáagazatnak számító szappanoperák zenéi közé (eredetük gyaníthatóan azonos). Fut továbbá egy optimista közép-európai mozgóképes zenemű, amelyen az emberek csigaházat szorítanak a fejükhöz.