Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Bírálja a magyar kormányt az amerikai biotech-guru

2005.03.17. 09:44
Hat magyar céggel tárgyalt esetleges befektetési lehetőségekről szerdán William A. Haseltine, a 3,8 milliárd dolláros forgalmú Human Genome Science cég alapítója. A szakember szerint a biotechnika fejlődése hazánkban csak egységes politikával mozdítható előre, de ilyen most nincs.

Haseltine szerint ígéretes célpont lehet a hazai biotechnológiai szektor a külföldi befektetőknek, de az invesztíció részleteiről nem kívánt nyilatkozni. Azt sem árulta el, hogy a Haseltine Associates nevű saját cégén keresztül, esetleg személyesen vagy olyan társaságok révén akar befektetni, mint a például a Human Genome Science. Az amerikai tudós-üzletember a Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatában elmondta, azért érkezett Magyarországra, hogy tanácsokat adjon a budapesti kormánynak a géntechnológia ügyében.

A szakértő némi malíciával állapította meg, hogy nálunk hiányzik az egységes politikai akarat a biotechnológia előmozdítására és néha rövid távú politikai érdekek játszanak szerepet a döntésekben. Haseltine többször is hangsúlyozta, hogy ostobának tartja azt az idén januárban hozott kormányzati döntést, amely szerint betiltják Magyarországon a genetikailag módosított élelmiszerek termesztését. (Ez a tiltás az úgynevezett koegzisztencia rendelet kiadásáig érvényes, vagyis addig, amíg meg nem születik a döntés a hagyományos és a GM-növények együttes termesztéséről. Ehhez azonban valószínűleg még bizonyos EU-döntéseknek is meg kell születniük.)

Haseltine ennek ellenére bizakodó, szerinte a magyar tudományos élet ígéretes jövő előtt állhat, ha sikerül megteremteni a kormányzati és az egyetemi, illetve az üzleti szektor együttműködését. Haseltine nem adja fel lobbizását sem: négy miniszterrel találkozott, illetve találkozik majd itteni látogatásán, többek között az általa bírált földművelésügyi tárca vezetőjével is. Az amerikai tudós hangsúlyozta egyébként, hogy ő nem foglalkozik genetikailag módosított élelmiszerek termesztésével, hanem csak orvosi alkalmazásokkal, de képmutatónak tartja azokat a politikusokat, akik az egészségügyben támogatják a biotechnológiát, a mezőgazdaságban viszont nem.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.