Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Feketepiacról veszik a dvd-ket

2005.01.31. 10:12
Összeomlott Magyarországon a kereskedelemben jogszerűen terjesztett írható digitális adathordozók piaca, állítja Kalinovits Béla, az Eurodata Digital Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A magyarok nem írnak kevesebb cd-t vagy dvd-t, mint mások, inkább az íratlan adathordozók Európában szinte egyedülállóan magas ára okoz problémát. Ez pedig a többletköltségeknek, a nagyobb áfának és szerzői jogdíjnak köszönhető.

Az írható cd-k után 1999-től kell jogdíjat fizetniük a forgalmazóknak a törvény értelmében. Ez az összeg akkor lemezenként tizenhat forint, az adathordozók árának 5,3 százaléka volt. A díjfizetés megkerülésére nem nagyon kínálkozott lehetőség, hiszen a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatta a szerzőket képviselő jogvédő irodát, az Artisjust arról, hogy az egyes kereskedők mennyi cd-t hoztak be az országba, mondta el Kalinovits Béla.

A cd-írók árának csökkenésével egyre nagyobb lett az igény az adathordozókra, de a forgalom mellett a jogdíj mértéke is nőtt, tizenhatról negyven forintra. Ennek ellenére emelkedett az értékesítés, az Eurodatánál például tavaly májusig nyolcvan százalékkal haladta meg a 2003-as év hasonló időszakát.

Behozzák maguknak

Az európai uniós csatlakozást követően szinte elárasztották Magyarországot a magánúton külföldről behozott cd-k és dvd-k, hiszen a környező országokban jóval olcsóbban lehetett ezeket beszerezni. Különösen nehézzé vált tehát a hazai forgalmazók helyzete, ráadásul a jogdíj negyvennégy forintra nőtt, ami a cd-k nagykereskedelmi beszerzési árának közel a duplája. Még rosszabb a helyzet a dvd-knél, ahol a jogdíj darabonként százötven forint, amely lemez beszerzési árának több mint kétszerese.

Becslések szerint Magyarországra havonta több millió cd és dvd kerül forgalomba a fekete-piacon, az így kiesett áfabevétel évente több száz millió forint.

Kiütné a feketepiacot

Megoldást jelenthetne az adathordozók árába beépített szerzői jogdíjak olyan mértékű csökkentése, amely ellehetetlenítené a feketepiacot, véli Kalinovits Béla. Átmenetileg ugyan csökkennének a jogvédő hivatal bevételei, de mivel az igény a termékekre megmarad, a feketekereskedelem elsorvadásával nőhet a legális forgalom, újra emelve ezzel a szervezet bevételeit, akár a jelenlegi szint fölé is, tette hozzá a a cd-forgalmazással foglalkozó Eurodata ügyvezetője.

A díjcsökkentésre azonban még várni kell, hiszen a pénteken közzétett adatok szerint a jogdíj 2005-ben is negyvennégy forint lesz a cd-kre (700 megabájtig), és százötven forint a dvd-kre (4,7 gigabájtig). Kereskedelmi forgalomban a cd-k nettó ára százhúsz-százötven, míg a dvd-ké háromszáz forint körül kezdődik. A feketepiacon ugyanakkor egy írható dvd-t akár száz, míg egy cd-t mindössze ötven forintért is meg lehet vásárolni.

Az ügyben a Világgazdaság érdeklődött az Artisjusnál, ahol megkeresésükre nem reagáltak.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.