Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Kormányrendelet az internetes díjmegosztásról

2001.12.29. 14:37
A Miniszterelnöki Hivatal vezetőjének 2002. január 1-jétől érvényes rendelete értelmében nappal 30 százalékos, a kedvezményes időszakban pedig 10 százalékos rész illeti meg az internet szolgáltatókat a távbeszélő hálózaton történő internetezés telefondíjából. A forgalmuk 90 százalékát a kedvezményes időszakban bonyolító ingyenes internetszolgáltatók csalódottak: ez az összeg még a költségeiket sem fedezi.
Nappal 30 százalékos, a kedvezményes időszakban pedig 10 százalékos rész illeti meg az internetszolgáltatókat a távbeszélő-hálózaton történő internetezés telefondíjából. A Miniszterelnöki Hivatal vezetőjének a Magyar Közlöny 152. számában megjelent, 2002. január 1-jétől érvényes rendelete értelmében a távbeszélő-hálózaton keresztüli internetszolgáltatásért nappali időszakban legfeljebb nettó 4,88 forintot, a kedvezményes időszakban pedig nettó 2,60 forintot kérhetnek a telefonszolgáltatók.

A nappali időszak hétfőtől péntekig reggel 7 és 18 óra között, míg a kedvezményes időszak hétfőtől péntekig 18 óra és reggel 7 óra között, valamint péntek 18 órától hétfő 7 óráig tart. Munkaszüneti nap esetén az azt megelőző nap 18 órától az azt követő nap 7 óra közötti időszak számít kedvezményesnek. A rendelet szerint amennyiben a távbeszélő szolgáltató az előfizetőnek az internetszolgáltatásért átalánydíjat számít fel, akkor az internet elérésért az előfizetőnek felszámított telefondíj 13 százalékát kaphatja meg az internetszolgáltató. Ez azonban nem vonatkozik a már meglévő átalánydíjas szereződésekre.

A Freestart ennyiből nem terjeszkedik tovább

László Péter, az ingyenes internetszolgáltató Freestart Kft. igazgatója szerint a díjmegosztási rendeletben szereplő, az internetszolgáltatókat megillető kedvezményes időszakra vonatkozó összeg nem szolgálja a lakossági üzletág fejlődését. Hozzátette: a szóban forgó 26 fillér helyett legalább 1 forintra lenne szükség ahhoz, hogy fenntartsa magát az üzletág. Aláhúzta: a további lakossági terjeszkedésnek mindenképpen gátat vet ez a túlságosan kis összeg, s ezáltal nem támogatja a lakossági internet terjedését. László Péter a nappali, 1,63 forintos díjrészt elfogadhatónak tartja.

Szakértők a telefondíj-megosztási rendelet egyik következményének tartják, hogy a másik ingyenes internetszolgáltató, a kiwwi már napok óta szünetelteti szolgáltatását. Az MTI információi szerint a szolgáltatók ugyanis már a Magyar Közlöny megjelenése előtt napokkal korábban értesültek arról, hogy pontosan mi szerepel majd a rendeletben.

Hamvukba holt elképzelések

A Freestart a döntést megelőzően a helyi hozzáférési díjakkal kapcsolatos legelfogadottabb EU-gyakorlatért lobbizott. Ez percenként 1,267 Ft és 2,282 Ft között van (EUR 0,5 cent, illetve EUR 0,9 cent), vagyis a csúcsidőn kívüli magyar tarifa 40-50 százaléka. Ha a többi európai hálózatüzemeltető jövedelmezően működik még ilyen alacsony díjszabás mellett is, ugyanez Magyarországon is megoldható - állította a szolgáltató. Annál is inkább, mert a felhasználó által fizetett havi előfizetési díjnak fedeznie kell a Matáv állandó költségeit, a csúcsidőn kívüli internet dial-up bevételek pedig a hálózat alacsony kihasználtsága miatt majdnem tiszta nyereséget jelentenek a Matáv (vagy más helyi telefonszolgáltató) számára.

Mivel a Freestart.hu forgalmának 90 százaléka a csúcsidőn kívül bonyolódik, többletforgalmat, és így többletbevételt is generál a távközlési hálózat üzemeltető részére: jelenleg havi mintegy 50 millió percet, amely a vezetékes telefonokról indított helyi híváspercek 5 százaléka.

A Matáv leányvállalata elégedett a döntéssel

Simó György, az Axelero Rt. általános vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: ma még nagyon nehéz megállapítani azt, hogy a díjmegosztás mekkora pluszbevételt hoz a szolgáltatóknak, mivel nem tudni, miképpen alakulnak az internetezési szokások, s az előfizetők mely időszakot részesítik majd előnyben. Bizonytalan az is, hogy jövőre milyen ütemben bővül az internetezők tábora.

Úgy vélte azonban, hogy az ingyenes szolgáltatók esetében a díjmegosztási arányból adódó összegek nem fedezik a lakossági szolgáltatási kiadásokat, ezért ezek a cégek továbbra is nehéz helyzetben lesznek.

Simó György kifejtette: a nem ingyenes szolgáltatók szempontjából mindenképpen előnyös a rendelet, mert plusz bevételt hoz számukra. Ebből adódóan a vezérigazgató-helyettes mérsékelt árversenyre számít 2002-ben, s átlagosan 10 százalék körüli árcsökkenést tart elképzelhetőnek. Ez azonban nagyban függ attól, hogy ki végzi a számlázást.

Simó György szerint csökkenti a bevételek kalkulálhatóságát, hogy a 2002. január 1-jét megelőző időszakban megkötött átalánydíjas szerződésekre nem vonatkozik a rendelet, s így például a Matáv Rt. sokak által használt Mindenkinek csomagjára sem.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.