Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Írországba költözik a McAfee

2004.07.21. 08:53
Kapcsolódó cikkek (1)
Amszterdamból Írországba költözik a vírusölő szoftvereket fejlesztő amerikai McAfee. Az eset nem egyedi, a kedvező ír adózási rendszer csábító ereje egyre többeket vonz Dublinba.
Írországban csupán 12,5 százalékos a vállalkozási nyereségadó, míg például Hollandiában 34,5 százalék. Emiatt sok európai cég helyezi át székhelyét a szigetországba. A legfrissebb "bevándorló" a MacAfee, ezt Stephen Richards, a vállalat pénzügyigazgatója jelentette be a napokban. A költözés miatt 81 állás szűnik meg Amszterdamban, bár a 35 fős személyzettel működő marketing és értékesítési osztály továbbra is a holland városban marad.

Összehangolt adózást sürgetnek a franciák és a németek

A McAfee tíz évvel ezelőtt, 1995-ben települt le Hollandiában, és korántsem az egyetlen cég, amely most Írország felé veszi útját. Az IT és a Dell számítógépes cégek már korábban elmentek, és ugyanígy tett az ABN Amro holland bankóriás is. A chipeket gyártó Intel a hónap elején nyitott gyárat Dublinban.

A magasabb adókulcsokat alkalmazó európai országok aggódnak a piaci események miatt, Franciaország és Németország egyaránt az adószabályozás összehangolását sürgeti.

Hollandia csak lassan csökkent

A kilencvenes években Hollandia pénzügyileg igen vonzó volt a multinacionális cégek számára, és a holland kormány eltökélt szándéka, hogy a nyereségadó csökkentésével visszahódítja a külföldi befektetőket.

Ennek első lépéseként 2007-ben 29 százalékra csökkentenék az adókulcsot - ez azonban meglehetősen hosszú távú, nem túl radikális adócsökkentés, ezért nem biztos, hogy eléri célját.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!