Nárcisz
5 °C
15 °C

Biztató e-kereskedelmi kilátások

2001.10.15. 11:51
Kevés olyan témát találni, amelyről olyan egységes volna a szakértők véleménye, mint az online nagykereskedelem (B2B) és az internetes beszerzés. A jelentős elérhető megtakarításoknak köszönhetően az e-beszerzés a lassuló gazdaságban is növekvő szerephez jut.
A Boston Consulting Group adatai szerint 1999. és 2000. között az Egyesült Államokban 33 százalékkal nőtt a vállalatközi (B2B) elektronikus kereskedelem forgalma. A 1,2 milliárd dolláros érték eléri a teljes amerikai vállalatközi kereskedelem 12 százalékát.

A tetszetős adatok azonban könnyen megtéveszthetik azokat az érdeklődőket, akik nincsenek tisztában a tekintélyes cég által alkalmazott terminológiával. A BCG ugyanis azokat a vásárlásokat is az elektronikus beszerzés kategóriába sorolja, ahol az üzlet előkészítése, illetve az áralku a jól bevált, hagyományos módon történik. A BCG szakértői szerint "a B2B e-kereskedelem piaca lényegesen nagyobb annál, mint amekkorára becsülni szokás. Ebben lényeges szerepet játszanak a privát hálózatokon keresztül működő, illetve az internet felé is terjeszkedő EDI (Electronic Data Interchange, cégek közötti adatforgalmat bonyolító) rendszerek is.

Nincs elég beszállító a neten

A szakemberek a beszerzési tervek kulcsfontosságú elemének tartják az internetet, ennek ellenére a 10 százalékot sem éri el azoknak a beszerzőknek a száma, akik szerint az drámaian megváltoztatta volna a beszerzési folyamatot. A beszerzési menedzsereket tömörítő NAPM a kutatási jelentése szerint a gondokat főképp a beszállítók nem megfelelő internetes felkészültsége okozza. A felmérés során megkérdezett 407 beszerzési vezető 45,7 százaléka vásárolt már termékeket, szolgáltatásokat az interneten keresztül, ugyanakkor az áttérés nem mindenhol teljes, egyes vásárlásoknál ők is a hagyományos csatornákat használják.

A felmérésben résztvevők az internetes aktivitás gyorsabb terjedésének három fő akadályát látják: Az általános gazdasági lassulást, a háttérrendszerek integrációjának nehézségeit, illetve az adatstandardok hiányát.

Gyorsan terjed a B2B Európában

A definícióktól, a dotcom-válságtól és a gazdaság általános helyzetétől függetlenül a B2B e-kereskedelem Európában is gyorsan fejlődik. Az IDC adatai szerint az európai üzleti vállalkozások 38 százaléka használja az internetet vásárlásainál, míg 36 százalékuk a következő évben tervezi ennek bevezetését. Az online beszerzések kétharmada a non-produktív termékekre terjed ki, harmadát a közvetlenül a termeléshez szükséges anyagok adják.

Az IDC tanulmánya 500 nyugat-európai beszerzési menedzserrel folytatott interjúkon alapul. A válaszadók 68 százaléka szerint az online beszerzésre való áttérést leginkább a nagyobb sebesség indokolta. A beszerzők 38 százaléka a költségcsökkentésben látta a legnagyobb előnyt, de sokan említették az árak könnyű összehasonlíthatóságát, a nagyobb áruválasztékot, a működés nagyobb kontrollját és a beszállítók simább koordinációját is.

Ragaszkodnak a tradíciókhoz

Az online vásárlást elutasító beszerzők legtöbbször a (külső vagy belső) partnerek, beszállítók online felkészültségének hiányára hivatkoztak. Szintén gyakori érvnek számít, hogy nem kívánják felbontani a jelenlegi beszállítókkal jól működő (hagyományos) szerződéseket.

Szép számmal akadnak olyanok is, akiknek csalódást okozott a B2B e-üzlet. Az 1999-2000-ben elindult több ezer B2B projekt többsége a tervezettnél több erőforrást emésztett fel, és időben is alaposan elhúzódott, csak kevesen tudták realizálni a korábban felcsillantott előnyöket.

A nyertesek alkalmazzák az új technológiát

A tapasztalatok szerint a vállalatközi elektronikus kereskedelem győztesei azok a vállalatok, amelyek korábban bizonyítottak már az offline üzletben, most pedig felismerték az internetes kereskedelemben rejlő lehetőségeket. Számukra az online világba történő migráció versenyhelyzetük megerősítését jelenti.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!