Auguszta
5 °C
22 °C

Házasodik az Elender?

2003.11.18. 11:08
Külföldi és magyar vállalkozások is érdeklődnek a nemrég ismét magyar kézbe került Elender Rt. iránt - mondta a Napi Gazdaságnak Kóka János vezérigazgató, aki nem kívánta megnevezni a társaságra szemet vető vállalatokat, azt azonban megjegyezte, hogy eközben az Elender is szemlélődik a befektetési lehetőségek piacán.
Kóka szerint azért is élénk az érdeklődés az utóbbi időben az Elender iránt, mert mind az új elektronikus hírközlési törvény, mind Magyarország uniós csatlakozása, mind pedig - s nem utolsósorban - a vállalati szféra internetpenetrációja további növekedéssel kecsegteti az rt.-t. Az Elender 5 milliárd forint körüli bevétellel és 550 millió forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, s idén is hasonló eredményre számít. A lap információi szerint a távközlési ambícióit régóta hangoztató, privatizáció előtt álló Antenna Hungária (AH) Rt. is szívesen látná "házon belül" az Elendert, ám miután a főként műsorszórást végző ismert társaság nem rendelkezik szabad pénzeszközzel, más technikával szeretné megszerezni az informatikai társaságot.

Felvásárolnák

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy az Elender 77 százalékos tulajdonosa, a Wallis Rt. tőkeemeléssel 5-10 százalékos részesedést szerezne az AH-ban, ami után utóbbi felvásárolná az Elendert. A lap információit a vállalatok vezetői nem erősítették meg. Mindazonáltal az AH a legkedvezőbb pillanatot ragadná meg ahhoz, hogy a műsorszórás mellett felfuttassa távközlési tevékenységét, hiszen a távközlési iparág elmúlt évekbéli pangása nyomán ma még viszonylag kedvező áron juthatna hozzá a kiszemelt szolgáltatók valamelyikéhez - ezek sora ugyanis nem merül ki az Elenderrel.

Helyezkednek

A lap szerint a HungaroDigiTel, illetve ennek portugál tulajdonosa (Portugal Telecom) is szívesen szorosabbá fűzné kapcsolatát az AH-val, de a magyar piacon jelen lévő Traficom is a kiszemelt felvásárlási célpontok között szerepelhet, valamint nem tett le az AH a Pantel megvásárlásáról sem. A lap információi szerint az AH december 15-ig, vagyis amíg privatizációs tanácsadója nem adja át az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek a vállalat jövőjével kapcsolatos anyagát, nem kezd semmilyen tranzakcióba.

Az Elender részvényeinek 77 százalékát a Wallis Rt., 23 százalékát pedig Lepp Gyula és Kóka János birtokolják. Az Elender tulajdonában levő Webigen Rt. az Indexet kiadó Index.hu Rt. részvényei 31 százalékának tulajdonosa.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!