Salamon
7 °C
13 °C

Engedélyezte az EU a Vodafone-Mannesmann egyesülést

2000.04.12. 17:30
Kapcsolódó cikkek (2)
Az Európai Bizottság engedélyezte az angol Vodafone Airtouch és a német Mannesmann egyesülését, feltéve, hogy a Vodafone eladja a jelenleg a Mannesmann tulajdonában lévő angol mobilcéget, az Orange-ot, valamint összes leányvállalatát. A Vodafone-nak e mellett meg kell nyitnia mobilhálózatát riválisai számára.
Az Európai Bizottság feltételekhez kötve engedélyezte az angol Vodafone Airtouch és a német Mannesmann egyesülését. A feltételek között szerepel, hogy a Vodafone-nak el kell adnia a jelenleg a Mannesmann tulajdonában lévő angol mobilcéget, az Orange-ot, valamint összes leányvállalatát. A Vodafone-nak e mellett meg kell nyitnia mobilhálózatát riválisai számára. A döntéssel várhatóan megkezdődik a harc az Orange-ért, mivel mind a holland KPN, mind a France Telecom jelezte már korábban érdeklődését a mobilcég iránt.

Az ügylet lezárja az európai távközlési piacért hónapok óta folyó harcot, melynek során a vállalatok agresszív módon kezdték kivásárolni egymás elől a kisebb szolgáltatókat. A Vodafone már megkezdte terjeszkedését a tengerentúlon is, az AirTouch Communications és a Bell Atlantic felvásárlásával.

Óriásfúziók

Vodafone-Mannesmann: 183 milliárd dollár
AOL-TimeWarner: 181 milliárd dollár
MCIWorldCom-Sprint: 127 milliárd dollár
Pfizer-Warner Lambert: 88 milliárd dollár
Exxon-Mobil: 86 milliárd dollár

A szerződés egyértelműen a Vodafone győzelmét jelenti. Tavaly ősszel 105 milliárd dollárt ajánlottak a Mannesmannak, de akkor ezt a menedzsment feje, Klaus Essner megvétózta, és miután a brit társaság folyamatosan emelte az ajánlati összeget, Essner ezt ellenséges felvásárlásnak nyilvánította. A létrejövő vállalat részvényeinek 49,5%-a a Mannesmanné, 50,5%-a pedig a Vodafoneé lesz. A Mannesmann-részvényesek így egy részvényükért 58,9 Vodafone részvényt kaphatnak.

A piaci elemzők szerint az óriáscég létrejötte a kis helyi szolgáltatók halálos ítéletét jelenti, mivel azok nem tudnak majd versenyezni azzal, hogy például egy kontinensek közötti telefonhívást egy szolgáltató rendszerén belül lehet végrehajtani. A Vodafone és a Mannesmann 183 milliárd fontos egyesülésével létrejövő távközlési óriáscég 25 országban 54 millió ügyfelet szolgál ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.