Miklós
-7 °C
2 °C

Ingyenes hardvert vizionál Gates

2004.03.31. 12:02
Ahelyett, hogy a szoftverek válnának olcsóbbá vagy ingyenessé, a Microsoft elnöke szerint tíz év múlva a hardverhez lehet majd szinte ingyen hozzájutni. Gates szerint a következő, Longhorn néven fejlesztett Windows megjelenése valóban elhúzódhat 2006-ig, mint ahogy arról már korábban is pletykáltak.
A hardverárak meredeken fognak zuhanni a következő évtizedben, jósolta Bill Gates, a Microsoft elnöke a Gartner-csoport által szervezett it-konferencián San Diegóban, írta a Wired.

Gates megosztotta a hallgatósággal a számítástechnika jövőjével kapcsolatos elképzeléseit: szerinte tíz év múlva, Moore törvényének és a szoftverek fejlődésének köszönhetően a hardverek annyira elterjedtek lesznek, hogy szinte ingyen hozzájuk lehet majd jutni. (Gordon Moore, az Intel egyik későbbi alapítója 1965-ben állapította meg azt a számítástechnikai törvényszerűséget, hogy az elérhető legnagyobb számítási teljesítmény minden 18-24 hónapban megduplázódik.)

Longhorn 2006-ban

A világ legnagyobb szoftvergyártója szerint az előrelépések lehetővé teszik majd, hogy a felhasználók szóban és kézírással kommunikáljanak a számítógéppel; ezek a technológiák szerinte legalább annyira elterjedtek lesznek, mint maga a Windows.

Valójában a Microsoft már most árul ilyen termékeket, főleg cégek számára. Múlt héten például piacra dobta a Speech Server nevű alkalmazást, mellyel a vállalatok automata ügyfélszolgálatokat hozhatnak létre. Gates szerint a fejlesztői környezetek fejlődése lehetővé teszi majd azt is, hogy a programozók grafikus felületen dolgozzanak, ne a programkódban.

Gates arra is kitért, hogy a következő, Longhorn néven fejlesztett Windows megjelenése valóban elhúzódhat 2006-ig, mint ahogy arról már korábban is pletykáltak. Szerinte a Longhorn alfája megjelenhet még idén, de a teljes fejlesztés eltart még két évig, "attól függően, hogy mennek a dolgok". A Microsoft 6,8 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre az idei üzleti évben júniusig, mondta el Gates.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.