Judit
-2 °C
8 °C

Vezetőváltás a General Electricnél

2000.11.28. 17:42
A világcég, mely jelenleg 480 milliárd dollárt ér a piacon, három szakaszból álló pályázati versenyt hirdetett az igazgatói szék elnyeréséért. A versenyből Jeffrey Immelt, a GE orvosi műszereket gyártó részlegének korábbi vezetője került ki győztesen. A 44 éves szakember két másik cégbeli fejest szorított ki a posztért folytatott küzdelemben, melyet azért hirdettek meg a világ legértékesebb vállalatának tartott GE-nél, mert a korábbi vezető, Jack Welsh nyugdíjba vonul.

Az eredményhirdetésre összehívott New Yorki sajtókonferencián Immelt kijelentette: személyesen is részt kíván venni a cég internetes és média részlegeinek fejlesztésében, ami érdekes bejelentés, hiszen a leköszönő elnök, a GE berkekben élő legendának számító Welsh - aki húsz éves pályafutása alatt világelsővé tette a vállalatot - működése idején szorgalmazta, hogy a cég menedzsmentjének tagjai kizárólag saját szakterületükkel foglalkozzanak a vezetői teendők ellátása mellett.

Cél az internetes piac fejesztése

,,Az internetes piac drámai növekedést produkál a következő évek során, ezért mindenképpen elsőbbséget érdemel"-fogalmazott az új elnök, aki szerint meg kell erősíteni a cég médiaérdekeltségeit is, elsősorban az NBC tévétársaságot, melynek most valóban nagy szüksége van a fejlesztésre. A felmérések szerint ugyanis az NBC lemaradt amerikai vetélytársai mögött, internetes részlege pedig egyenesen katasztrofális évet zárt tavaly. Immelt, aki üzletemberi képesítéseit a Harvard egyetemen szerezte, nagyra törő terveiben kétszámjegyű bevétel növekedést vár a 2001-es évtől.

Környezetszennyezés, személyi kérdések

A volt elnök nyomdokaiba lépni nem lesz egyszerű feladat. Welsh, aki megválasztásakor a vállalat valaha kinevezett legfiatalabb vezetője volt, rendkívül összetett és szövevényes birodalmat épített 1980-as kinevezése óta. Az eltelt húsz évben az elnök elképesztő, 7500 százalékos piaci felfutást ért el a cégnél, melynek éves tőzsdei árfolyam növekedése jelenleg több mint 24 százalék. Az új GE gurut szintén nem a következő politikai elnökválasztásig tervezik futtatni a cégnél, hiszen a versenyben alapkövetelmény volt, hogy a győztes elég fiatal legyen ahhoz, hogy a következő tíz évben vezethesse a vállalat szekerét.

A második generációs General Electric-dolgozó Immelt legfontosabb feladatai a személyzeti kérdések megoldása (Welsh több mint 100 000 dolgozót készült elbocsájtani), a cég gyárai által termelt környezetszennyező hulladékok elhelyezése, és a fő profilhoz tartozó ipari termékek, repülőgép motorok, erőművek működésének és értékesítésének kézben tartása lesz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.