Ambrus
-7 °C
3 °C

Eladták a Datanet tulajdonosát, a GTS Europe-ot

2001.10.29. 12:41
A holland székhelyű, számos európai országra kiterjedő hálózattal rendelkező KPNQwest szolgáltató megvásárolta a GTS Europe-ot, melynek két magyar leányvállalata is van, a GTS Magyarország és a GTS Datanet internetszolgáltató. Az 580 millió dolláros tranzakció jövő év közepére zárulhat le.
A KPNQwest a csődközelben lévő GTS Europe felvásárlásával jelentős piacokat szerez Nagy-Britanniában és Közép-Európában. A GTS Europe-hoz tartozik a GTS Magyarország és a GTS Datanet internetszolgáltató is. A tranzakcióval egyidőben a Qwest növelte részesedését a közös vállalatban.

Elbocsátások

A holland KPN Telecom és a Qwest Communications International közös vállalata az alkalmazottak 25-30 százalékát tervezi elbocsátani a 4000 főből a 80 millió eurós átszervezés keretén belül.

A GTS tavaly novemberben négy önálló üzleti egységre bontotta tevékenységét: GTS Europe (szélessávú szolgáltatások), GTS Business Services, GTS Közép-Európa és Golden Telecom.

A KPNqwest hálózata

A GTS Ebone 900 ezer kilométeres optikai hálózattal köti össze Európa több városát és az Egyesült Államokkal, ezzel az európai internetforgalom 25 százalékát szolgálja ki. A KPNQwest hálózata az üzlettel 60 városra és 18 európai országra terjeszkedik ki, és mintegy 48 ezer új vállalati előfizetőt szerez.

Itthon nem nyilatkoznak

A vásárlással a KPNQwest tulajdonába kerül a GTS Europe két magyarországi leányvállalata, a GTS Magyarország és a GTS Datanet internetszolgáltató is. A magyar vállalatok nem nyilatkoznak a tranzakció hazai hatásáról.

Gondokkal küzd a KPN

A tranzakciót követően a KPN közös vállalatuk 10 százalékos részesedését mintegy 101 millió euróért eladja a Qwestnek. Korábban egyenlő arányban, 44-44 százalékos birtokukban volt a cég. Ezáltal a Qwest 47,5 százalékkal szavazhat a vállalat irányításáról, szemben a KPN 40 százalékával, de a Qwest opciót kapott a KPN maradék tulajdonrészének kivásárlására 2002 márciusára, akkori piaci értéken.

A KPN 22 milliárd eurós adósságot görget maga előtt - főként felvásárlásokból és harmadik generációs mobiltelefon-licencekből -, de egyelőre cáfolta, hogy megszabadulna német E-Plus mobiltelefon-társaságától. A KPNQwest átszervezésével a holland szolgáltató 430 millió eurós adósságot írhatott le.

Nyereséges a KPNQwest

A KPNQwest a harmadik negyedévben, elemzők meglepetésére, szép többlettel zárta pénzforgalmi egyenlegét (EBITDA). A működés legszélesebb eredménymutatója 2,7 millió eurós többletet jelzett a harmadik negyedévben, a tavalyi harmadik negyedévi 31,2 millió eurós veszteség helyett.

A cég hétfőn kiadott jelentése szerint a vártnál jobb eredmény a távközlési szolgáltatások 64,6 százalékos bővülésének köszönhető egy év alatt, továbbá a költséghatékonyság növelésének. A vállalat bevétele 197,6 millió euró volt, 49 százalékkal több a tavalyi harmadik negyedévinél.

Jövőre várhatóan 1,3-1,4 milliárd euróra nő az értékesítés, részben az amerikai Global Telesystems brit és európai vállalkozásainak két héttel ezelőtt bejelentett megvásárlása nyomán, a pénzforgalmi többlet pedig 175-200 millió euró között várható. A Global Telesystems érdekeltségek nélkül egymilliárd euró körüli értékesítésre és 130-150 millió eurós pénzforgalmi többletre lehetne számítani.

Jóllehet a KPNQwest harmadik negyedévi nettó vesztesége 60,5 millió euró volt a tavalyi harmadik negyedévi 23,9 millió euró helyett, a részvény hétfőn is folytatta nemrég kezdődött gyors emelkedését, délelőtt 0,20 euróval, azaz 2,4 százalékkal 8,40 euróra drágulva az amszterdami értéktőzsdén.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!