Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Informatikai társaságokat büntetett a GVH

2006.10.13. 16:33
Több tízmillió forintos büntetést szabott ki a versenyhivatal a Synergon, Montana és HP cégekre.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Synergonnal, a Montanával és a Hewlett-Packard Magyarországgal szemben. A három informatikai vállalkozás ugyanis a Magyar Fejlesztési Bank, a HVB Bank és a Nemzeti Autópálya Rt. által még 2003-ben és 2004-ben kiírt különféle versenytárgyalásain, illetve közbeszerzési eljárások során összejátszott egymással. A GVH e jogsértő magatartásért a Synergonnal szemben 38 millió forint, a HP-vel szemben 52 millió forint, a Montanával szemben 20 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki.

Lajstrom

A Magyar Fejlesztés Bank (MFB) 2003. évi, úgynevezett "support" közbeszerzési pályázatával kapcsolatban a Synergon és a Montana megállapodást kötött arra az esetre, ha a Synergon győzne. Ez a megállapodás a GVH szerint alkalmas volt a verseny korlátozására.

Az MFB 2004. évi "support" és "exchange" projektjeivel összefüggésben a Synergon és a Hewlett-Packard Magyarország megállapodott arról, hogy a HP átengedi a Synergonnak a "support" projektet, cserébe azért, hogy a Synergon elősegíti a HP tendernyerését az "exchange" projekt kapcsán.

A HVB Bank "WAN" projektjével kapcsolatosan, illetve a Nemzeti Autópálya Rt. 2003. októberében közzétett közbeszerzési eljárása kapcsán a HP és a Montana versenykorlátozásra alkalmas megállapodást kötött egymással.

Tilos

A versenytörvény szerint a vállalkozások nem köthetnek megállapodást, nem hangolhatják össze munkájukat úgy, hogy azzal akadályozzák, korlátozzák vagy torzítsák a gazdasági versenyt. A piaci szereplőknek saját maguknak, önállóan kell kialakítaniuk a piacon általuk alkalmazott üzletpolitikát és magatartást, s ez az elvárás meggátol minden közvetlen vagy közvetett kapcsolatot az egymástól független piaci szereplők között.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.