Hajnalka
-1 °C
15 °C

A Hewlett-Packard nem vonul ki Magyarországról

2001.10.18. 16:50
A Népszabadságban közöltekkel ellentétben a Hewlett-Packard nem tervezi, hogy kivonul Magyarországról, bár több gyártósorát Szingapúrba helyezi át. A cég nem nyilatkozik arról, hogy nyomtatói továbbra is hazánkban készülnek-e, mivel erről a Flextronics dönt.
A Népszabadság 2001. október 18-i számában jelent meg az az információ, hogy a HP Európából Ázsiába helyezi termékei egy részének gyártását. A HP közleménye szerint a lapban közölt információkkal kapcsolatban, illetve a gyártás helyzetéről a vállalat nem illetékes nyilatkozni, azt ugyanis nem a cég végzi.

A HP leépíti néhány gyárát

A társaság tintasugaras nyomtatóihoz Magyarországon négy cég állít elő alkatrészeket: a Pannonplast szombathelyi gyára, a Flextronics sárvári üzeme, a spanyol érdekeltségű Mondragon budapesti és az amerikai érdekeltségű SCI tatabányai gyára.

A HP várhatóan jövő év áprilisáig gyártat még alkatrészeket nyomtatóihoz a Pannonplast Műanyagipari Rt. szombathelyi gyárában, de a megrendelések ütemezése még nem eldöntött. Jilling Erika vezérigazgató-helyettes szerint a HP-alkatrészek gyártásának elvitele a cégtől nyilvánvalóan árbevétel-kiesést jelent majd a szombathelyi gyárnak, illetve a cégcsoportnak, de nem több milliárd forintos tételről van szó.

Európai visszavonuló

A Népszabadság értesülései szerint a termelés Európában csak a Flextronics egyik gyárában folytatódik majd, de itt is csökkentett kapacitással, a másik három gyár pedig teljesen leáll a HP-termékek gyártásával 2002 áprilisától.

A napilap úgy tudja, a nyomtatók gyártása Európa-szerte megszűnik, a jelenleg Barcelonában lévő központot pedig Szingapúrba helyezik át. Az érintett négy magyarországi üzem HP-termékek gyártásából származó együttes árbevétele körülbelül három-négymilliárd forint évente.

A Flextronics maga dönt a gyártás helyszínéről

A HP közleménye szerint a lapban közölt információkkal kapcsolatban, illetve a gyártás helyzetéről a vállalat nem illetékes nyilatkozni. Tintasugaras nyomtatóit ugyanis - a vállalat folyamatos minőségi ellenőrzése mellett - Magyarországon a Flextronics készíti, több üzemében.

A két cég, a Hewlett-Packard Company és a Flextronics International Ltd. globális szerződése értelmében a Flextronics mindaddig önállóan dönthet arról, hogy hol, melyik országban, milyen körülmények között gyártja a HP termékeit és azok alkatrészeit, amíg szerződéses kötelezettségeit teljesíti, vagyis az értékesítésre kész, kiemelkedő minőségű nyomtatókat leszállítja.

A HP közleménye szerint elkötelezett a magyar piac mellett, legfőbb küldetésének tekinti, hogy mind termékei és szolgáltatásai minőségében, mind piaci jelenlétében, részesedésében is az iparág vezető vállalatává váljon, illetve az maradjon.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.