Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Húszmilliárd forint informatikára

2004.11.09. 16:51
A jövő évi költségvetésben informatikai programokra szánt összegből kiépítik a közintézmények szélessávú internetelérését, négyezer eMagyarország pontot hoznak létre, felépítik a Jövő Házát, illetve létrehozzák a Nemzeti Digitális Adattárat és a Nemzeti Audiovizuális Archívumot.
Kovács Kálmán informatikai miniszter kedden elmondta, hogy a tárca összköltségvetése negyvenmilliárd forint, és ebből húsz-huszonkét milliárd jut a programokra, tizenötmilliárd forint a saját bevétellel működő Nemzeti Hírközlési Hatóságra, illetve a minisztérium fenntartására. Céljuk, hogy 2006-ra megnégyszereződjön az internetezők száma, minden negyedik magyar háztartásban legyen internetelérés, amit az is elősegít majd, hogy a tárca számításai szerint addigra tizenöt százalékkal, öt-hat ezer forintra csökkennek a szélessávú internetelérések havidíjai.

Közös háló

A miniszter szerint 2006-ra kiépítik a Közhálót, amelyre a költségvetés 2005-ös tervezetében 7,6 milliárd forint áll rendelkezésre. Az első fázisban jövőre 2530 település 7300 intézményét, általános iskolákat, középiskolákat és önkormányzatokat látnak el szélessávú interneteléréssel, a második fázisban pedig további háromezer kétszáz intézmény, orvosi rendelők, kórházak, kulturális intézetek és közkönyvtárak jutnak interneteléréshez.

Az eMagyarország programot 1,2 milliárd forintból fejlesztik tovább, és a már meglévő több mint kétezer mellé további négyezer közösségi internetelérési pontot hoznak létre. A miniszter szerint a programot mindenképpen fejleszteni kell, mert Magyarországon a területiség tekintetében jelentős aránytalanság tapasztalható, gyakorlatilag kettészakadt az ország; négymillió emberből kerül ki az internetet használók nyolcvanöt százaléka, és hatmillióból a tizenöt százaléka. A tárca szándéka szerint 2006-ra megtízszereződik a közösségi internetelérések száma.

Digitális jövő

"A Millenárison felépítjük a Jövő Házát, a XXI. század innovációs, kulturális és oktatási központját. Létrehozzuk a Nemzeti Digitális Adattárat és a Nemzeti Audiovizuális Archívumot, és ezekre a programokra összesen 2,2 milliárd forint jut" - mondta Kovács Kálmán.

A Jövő Háza a XXI. századi technológiát és kultúrát mutatja majd be interaktív játszóházzal, a Nemzeti Digitális Adattárban pedig hozzáférhető lesz az egész Kárpát-medence kulturális tudásanyaga.

A költségvetésben 400 millió forint jut az elektronikus szolgáltatások, így az eTár és az eAláírás Programok fejlesztésére. Az információs technológiai piac ösztönzésére 450 millió forintot fordítanak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.