Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Emelkednek a kábeltévédíjak

2004.11.16. 08:47
Új csatornák bevezetésére, az inflációra, a szerzői jogdíjak emelkedésére, illetve költségeik növekedésére hivatkozva díjat emelnek a kábeltévé-társaságok. Az UPC januártól 15 százalékkal emeli tarifáit, a Fibernetnél 13 százalékos drágulás lesz, a MatávkábelTV-nél és a Antenna Hungáriánál a szakértők tíz százalék körüli áremelésre számítanak.
Januártól átlagosan 15 százalékkal emelkednek a UPC Magyarország kábeltelevíziós szolgáltatásainak tarifái, tudta meg a Napi Gazdaság Szűcs Lászlótól, a társaság szóvivőjétől. A Fibernet Rt. 2005 januárjától várhatóan átlagosan 13 százalékkal emeli tarifáit, bár ez a döntés még az igazgatóság jóváhagyására vár. A MatávkábelTV november 30-án hozza nyilvánosságra az új programelemeket, illetve a tarifákat. Az Antenna Hungária Rt. igazgatósága sem döntött a jövő évi árakról, de szakértők szerint egyik cégnél sem lenne meglepő a tíz százalék körüli tarifaemelés.

Az áremelkedés hátterében a UPC-nél egyebek mellett új programok megjelenése áll. December 20-tól ugyanis három új csatorna - a Sport 2, a Film+ (egykori f+) és a Paprika Tv - műsoraival bővül a szolgáltató műsorkínálata, az új programok a családi csomagban kapnak helyet. (A több mint hétszázezer háztartásban elérhető UPC ügyfelei három programcsomagra fizethetnek elő. A minimum csomagban öt program található, a közszolgálati televíziók, illetve a helyi program, az alap csomagban 30-40, míg a családi csomagban 50 körüli csatorna érhető el). Az áremelkedést indokolja még az infláció, a szerzői jogdíjak emelkedése, illetve a költségek növekedése is.

Fizikai korlátok

Szűcs a lapnak arra a kérdésére, hogy milyen lehetőséget lát az MTV készülő harmadik, Demokrácia nevű csatornájának továbbítására, elmondta, hogy addig még számtalan kérdés vár tisztázásra, egyebek között annak is el kell dőlnie, hogy a kábeltévé-társaságoknak melyik csomagban kell továbbítaniuk ezt a programot.

Ha ugyanis a legolcsóbb, minimum csomagban, akkor az jelenleg "fizikai korlátokba" ütközik, ami csak azáltal oldódna meg, ha az úgynevezett szűrőt - amely öt csatorna vételét teszi lehetővé - lecserélnék. Ez pedig milliárdos ráfordítást igényel, s kérdés, ki állná a költségeket. Másik lehetőség a minimum csomag megszüntetése, vagyis a szűrő eltávolítása. A kettő közül bármelyik körülbelül százötvenezer háztartásban drágítaná meg a televíziózást.

Ha a kábeltelevíziós cégeknek mégsem kellene kötelező jelleggel elhelyezniük az új MTV-csatornát, akkor a program továbbításáról a televíziónak és a kábeltársaságoknak üzleti alapon kell megállapodniuk. Mindenesetre a tárgyalások még nem kezdődtek meg az MTV és a UPC Magyarország között.

Tetemes költségek

A jelenleg százharmincezer háztartásban jelen lévő, ám idén még tovább bővülő Fibernet Rt. kapacitás szempontjából felkészült a Demokrácia csatorna továbbítására, mondta a Napi Gazdaságnak Bedő István, a cég kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese, aki azonban a UPC által felvetett kérdések tisztázására vár. A társaság inflációnál magasabb tarifaemelését indokolja egyebek mellett, hogy például a szerzői és az úgynevezett szomszédos jogok várhatóan 8 százalékkal emelkednek 2005-ben, és tetemesen nőnek a társaság költségei is, főként az energiaárak.

Bedőtől a lap megtudta, hogy a cég szolgáltatási területének nagy részén ugyanakkor nem jelennek meg újabb programokkal az év elejétől, a lakosok ugyanis - egy felmérésben - nem tartottak igényt erre. (Némely területen bővül a Fibernet programkínálata, itt általában természetfilm-csatorna jelenik meg a kínálatban). Évközben azonban, ha az előfizetők az árakat megismerve igényt tartanak rá, lehetnek újabb programok. A kábeltévé- mellett internetszolgáltatást is végző Fibernet idén több milliárd forintot fordított hálózatának fejlesztésére, jövőre pedig hárommilliárdot költ erre.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.