Miklós
-7 °C
4 °C

Pénzmosókat toboroztak egy chatszobában

2005.12.28. 14:53
Vádemelési javaslattal zárult annak a kilenc fiatalnak az ügye, akik a hatóságok szerint részt vettek az év legnagyobb internetes banki csalásában.

Ismeretlen tettes az egyik hazai pénzintézet ügyfeleinek bankszámláiról körülbelül harmincmillió forintot utalt át a pénzmosással gyanúsított diákok számláira, akikkel a Népszabadság információi szerint korábban megbeszélte, hogy a pénz tíz százalékát zsebre vághatják, ha a maradék kilencven százalékot készpénzben felveszik, és a Western Unionon keresztül moszkvai és szentpétervári címekre továbbküldik.

Kivédhető a csalás

A bankkártyaszám-tolvajok szerint egy-egy számla kifosztásához a legfontosabb a türelem: ha az adatok eltulajdonítója hajlandó a hónap elejéig várni, mielőtt belekezdene a fosztogatásba, jó esélye van rá, hogy harminc napig garázdálkodhat anélkül, hogy a tulajdonos egyenleget kapna a banktól, és észrevenné, hogy fogy a pénz a számlájáról. Ezért érdemes minél gyakrabban ellenőrizni a számlaegyenleget.

Hasznos óvintézkedésnek számít igénybe venni a bankok sms-szolgáltatását: több pénzintézet is vállalja, hogy szöveges üzenetben értesíti a kártyatulajdonost arról, ha pénzt vettek fel számlájáról. Ez az első lenyúlást nem akadályozza meg, de az esetleges későbbi abúzus már elkerülhető a számla letiltásával.

Ha gyanú merül fel, érdemes azonnal letiltatni a banknál a kártyát, és újat igényelni. Ez külföldi nyaralás idején macerás lehet, de a szolgálatkészebb bankok segítenek a külföldön tartózkodó ügyfeleknek. A Raiffeisen Banknál például egyeztetett helyszínen átvehetők a kártyák, akár külföldön is. A CIB Banknál futárszolgálattal küldik külföldre az ügyfél után új kártyáját, ha ezt kéri, és az Erste Banknál is megoldják, hogy az ügyfél hozzájusson a pénzéhez.

Gondolhatták volna

Személyes adatok és biztonsági kódok segítségével fért hozzá az elkövető a károsultak bankszámláihoz, amelyekről kétszázezer forinttól két és félmillió forintig terjedő összeget emelt le, mondta el az Indexnek Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sajtószóvivője. A lopás egyetlen pénzintézet harminc ügyfelét érinti, és mivel az átutalások 2005 januárja és májusa között történtek, az ügynek nincs köze az évszázad egyik legnagyobb adatlopásához, tudtuk meg a szóvivőtől.

A kilenc fiatalt egyébként egy chatszobában kereste meg az elkövető, és a gyanúsítottak azt állítják, fogalmuk sem volt róla, hogy bűncselekményből származó pénzt kezelnek. A rendőrség szerint azonban tudniuk kellett, ezért valamennyiük ellen gondatlanságból elkövetett pénzmosás miatt javasolnak vádemelést.

Adatok után mennek

A fiatalok beiktatásával a bűncselekmény elkövetői követhetetlenné tették a pénz útját, ezért a rendőrség inkább azt vizsgálja, hogy ki és miként juthatott hozzá az ügyfelek banki azonosítóihoz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!