Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Apple Macintosh Intel-alapokon?

2005.05.24. 16:25
A hírek szerint a kaliforniai Apple x86-kompatibilis processzorokat építene gépeibe. Ha valóban Intel csipek hajtanák a Macintoshokat, az alapvető változásokat hozhatna a mostani struktúrába: az Apple exkluzivitása megkopna talán, eladásai azonban felpöröghetnének.
A Wall Street Journalban jelent meg a hír, hogy az Apple és az Intel stratégiai együttműködést fontolgat, aminek keretében x86-os processzorok kerülnének a Macintosh számítógépekbe. Az érintett felel spekulációnak nevezték a hírt, bár egyikük sem cáfolta az értesüléseket.

Anyagilag kérdéses

#alt# A váltás óriási lenne, bár nem annyira anyagi, mint inkább presztízsértelemben. Az Apple jelenleg az IBM-től vásárolja a processzorokat, a PowerPC pedig egyáltalán nem kompatibilis a pc-kben használt Intel és AMD termékekkel. Ennek megfelelően külön operációs rendszert használnak a kaliforniai székhelyű cég számítógépei, a Mac OS-t. Ha a hír igaz, ennek az operációs rendszernek el kellene készíteni az x86-kompatibilis változatát, de a váltás most még beláthatatlan következményekkel járna.

Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint az Apple anyagilag igencsak jól járna az Intel processzorokkal. Egyrészt valószínűleg csökkenne a Mac-ek előállítási költsége. Az IBM meglehetősen drágán gyártja a G5-ös processzorokat, ráadásul nem is a terveknek megfelelően: már rég el kellett volna érni a 3 gigahertzes sebességhatárt, de a leggyorsabb Mac még most is csak 2,7 gigahertzen üzemel – igaz, adott frekvencián lényegesen nagyobb teljesítményre képes a processzor, mint egy Pentium. Ez viszont keveseket vigasztal, hiszen alacsonyabb frekvencián is túlságosan melegszik a G5-ös, vízhűtés kell mellé, nem véletlen, hogy az Apple a mobil és kompakt eszközökbe még mindig az előző generációs G4-et kénytelen használni.

Míg az Intel mobilokba szánt Pentium M processzora már 2,13, az AMD Turion sorozata pedig 2 gigahertzen fut, addig az Apple kénytelen 1,67 gigahertzes G4-essel szerelni a leggyorsabb PowerBookot. Ennek elsősorban marketingszempontból van szerepe, de a Pentium M vagy a Turion processzorok már ténylegesen is gyorsabbak a G4-eseknél.

Olcsóbb lenne?

#alt# Ha a hír igaz, és az Intel olcsóbb processzorokat tudna szállítani, az Apple gépek árai közelíthetnének a többi márkás pc (HP, Dell) áraihoz – igaz, e tekintetben olyan óriási különbség már most sincs. Ezzel párhuzamosan bármelyik otthoni gépre feltelepíthetnénk a Mac OS x86-ra írt változatát, hiszen az Apple gépek többi összetevője (videokártya, vincseszter, memória) már most is megegyezik a pc-kben található eszközökkel. Ha pedig az ablakban megjelenne a Mac OS legújabb verziója, a Tiger, amit sokan a legfejlettebb operációs rendszernek becéznek, érdekes verseny venné kezdetét. A Windows kiforrott, felhasználóbarát, megfelelően támogatott operációs rendszert kapna konkurenciaként, olyat, amit könnyű használni, és egyben használható alternatívát kínál.

Ezzel a húzással még több haszonra tehetne szert az Apple, hiszen óriási piac nyílna meg a társaság előtt, és ahogy a Microsoft is vígan meg tud élni szoftvereladásaiból, úgy a kaliforniai cég anyagi helyzetét is megerősíthetné, ha évente gépek tízmillióira telepíthetnék a Mac OS-t. Más kérdés, hogy ennek a történetnek van egy másik olvasata is.

Bár az Apple célja nyilvánvalóan a nyereség maximalizálása, nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy legfanatikusabb hívei nyilvánvalóan harakirit követnének el, ha meglátnának egy ütött-kopott pc-n Mac OS-t futni. Ezt még talán túlélné a társaság, az már fájóbb pont lenne, hogy az exkluzív rendszerek presztízsét akár meg is tépázhatná egy ilyen lépés, illetve hogy ezek után ki akarna Apple gépeket vásárolni? Az exkluzivitás mindenképpen elvész, a Mac csak egy divatos ruhába bújtatott pc lenne. Kérdéses, hogy a szoftvereladások mennyire ellensúlyoznák az esetlegesen visszaeső gépeladásokat.

Járt utat járatlanért

#alt# Az Apple-nek mindenesetre most olyan jól megy, ami szinte példa nélküli a vállalat történelmében. A népszerű iPodok húzzák magukkal az egész társaságot, az eddigi legmegfizethetőbb Macintosh, a Mac mini eladásai is jól alakulnak, ezzel párhuzamosan az összes gépet vásárolja a közönség.

Ebből persze több, egymásnak ellentmondó következtetést lehet levonni: az első szerint az Apple nincs rászorulva arra, hogy egy kockázatos lépéssel javítson helyzetén, hiszen elég jól alakulnak a főbb mutatók a járt úton is. A másik szerint Steve Jobs és csapata úgy gondolhatja, hogy itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy széles körben elterjesszék a Mac-et, és a hozzá tartozó operációs rendszert, függetlenül attól, hogy milyen processzor üzemel a gépben.

A harmadik olvasat szerint az egész hírverés célja nem más, mint hogy az Apple kicsit odacsapjon az IBM-nek, hogy kapja már össze magát, és fejlessze a G5-öt úgy, ahogy az elvárható. Erre pedig azért van némi esély. A PowerPC alapokra épülő, Xbox 360-ban található hárommagos processzorok 3,2 gigahertzen üzemelnek, az IBM tehát komoly tartalékokkal rendelkezik, és bár a G5-ös nem a konzolgépben található csip tökéletes mása, a mostani lépéssel talán sikerül kiugrasztani a nyulat a bokorból.

Deja vu

Emanuele Massimo, az Apple hazai vezetője szerint kellő távolságtartással kell kezelni ezeket a híreket. Bár nem tart elképzelhetetlennek egy ilyen fordulatot, azt mindenesetre megjegyezte, hogy az Apple fennállásának 27 éve alatt három hír röppen fel folyamatosan a társasággal kapcsolatban. Az egyik szerint az Apple egy órán belül tönkremegy. A másik szerint holnaptól mindegyik Mac-be Intel processzort szerelnek. A harmadik arról szól, hogy pillanatokon belül Windows kerül az Apple gépekre. Eddig egyik sem vált valóra, persze kizárni egyiket sem lehet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.