Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

IP-kártya gyermekcipőben

2000.02.23. 13:45
A Matáv kicsit elsiette az internet technológián alapuló olcsóbb nemzetközi percdíjak áruba bocsátását, a technológia még túlságosan új, Magyarországon még gyermekcipőben jár. Igaz: a hazai cégek közül a Matáv IP-kártyájával biztosítja a legolcsóbb nemzetközi percdíjakat, a kis bakik (megszakad a kapcsolat, ezért gyakran nem hall beszélgetőpartnered stb.) és a perc alapú számlázás jócskán megnövelik a valóban lebeszélt percekre szabott díjat.

Az IP-kártyának lényege, hogy olcsóbban lehet külföldre telefonálni - mondta a Matávpont mosolygó munkatársnője. Tovább kérdezősködni nem mertem, kiadtam a 3000 forintot. Már akkor tudtam, hogy nincs valami rendben, mikor a kártya borítóján lévő infó szerint szöveges tájékoztatót mellékeltek a kártyához, azt tőlem máris megspórolták.

A Matáv IP-kártyáját egy megelőző tesztelési időszak után 1999. december 1-én indították útjára. A Delta Com nevű ausztrál-magyar vegyesvállalkozás biztosítja a szükséges infrastruktúrát, tőlük vásárolják nagykereskedelmi áron a perceket. A kártya lényege: a beszélgetés az internetre terelődik, így 20-50 százalékkal olcsóbb a nemzetközi beszélgetés. A kártya nem tölthető újra, Nagy Zoltán a Matáv termékmenedzsere szerint ezt biztonsági okokból van így.

A kapcsolat egy ingyenes telefonszám, a kártya kódjának illetve a hívott szám bepötyögése után jön létre. A MATÁV-tól megszokott másodperc alapú számlázás helyett minden megkezdett percet egy lebeszélt percként számláznak. (A kártyáról lebonyolított hat hívás alkalmával 2 perc és 50 mp-es "kár" keletkezett csupán emiatt.) A kártya egyenlege csupán interneten kérdezhető le, telefonos tájékoztatásra egyelőre nincs lehetőség. (Az internetes számlalekérdezés paradoxont teremt: az internet kapcsolattal rendelkezők magát az internetet használják a drága nemzetközi beszélgetések lebonyolítására, a telefonos készüléken lebonyolítható, olcsóbb, interneten alapuló nemzetközi beszélgetést általában az internet kapcsolattal nem rendelkezők veszik igénybe.) Nagy Zoltán, a Matáv termékmenedzsere megnyugtat: 2-4 héten belül telefonon is követhető lesz a kártya egyenlege.

Kolozsvárra a beszélgetés díja
Előfizetői állomásról 90 Ft/perc plussz kapcsolási díj
MATÁV telefonkártyával 120 Ft/perc
Matáv IP telefonkártyával 83 ft/perc
PanPhone 83,75 Ft + a helyi hívás díja
Netphone 104 ft/perc bruttó
Pannon PlusszNulla 88/89 Ft
Westel Net Tel 99 Ft
Vodafone 104,25+áfa/130,25 Ft
A kártyán lévő összeg megtekintésére kifejlesztett internetes oldal nem biztonságos, így a kártya utolsó hat száma (ami első belépéskor megegyezik a felhasználónévvel és jelszóval) a hackerek gondjaira van bízva. A lebeszélt percek nyilvántartásával is gond adódik: panaszkodó ismerősőm szerint háromperces franciaországi beszélgetését több mint kétezer forintra taksáltak. (Vissza is vitte a kártyát a Matávhoz, ahol kissé földönkívülinek nézték, és sokáig senki sem tudta, hogy ilyen szolgáltatása is van a Matávnak. Időigényes utánajárás és egy hónapos várakozás után a Matáv kártalanította.)

Bár a Matáv a szolgáltatás olcsóságával dicsekszik, annak minőségéről egy szó sem esik. A beszélgetés többször, véletlenszerűen szakad meg, az hang gyakran fémes, visszhangos. A kapcsolat minőségét jelzi, hogy nem hall beszélgetőpartnered (ez további 2-3 percnyi veszteséget jelent). Az újrahívás sem egyszerű: 36 számot kell újrapötyögni (a redial gombot nem mertem használni). A szolgáltatáshoz hasonlóan az ingyenesen hívható matáv IP TEL ügyfélszolgálat sem zökkenőmentes: déli fél tizenkettőkor senki sem vette fel a kagylót, igaz két óra múlva készségesen válaszoltak.

A Matáv nem költött eddig túl sok pénzt a szolgáltatás népszerűsítésére. A szolgáltatás beindításakor minden előfizető kapott egy szórólapot, az igazi reklámkampányt a turistaszezon megkezdésére időzítik.

Egy kis matek: az eddig Matáv IP-kártyával lebonyolított hívásaimat a meghirdetett 83 forintos percdíj helyett lényegében 97 forintos percdíjjal bonyolíthattam le.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.