Zalán
6 °C
19 °C

A Microsoft kedvezményekkel nyomja el riválisait

2003.05.15. 12:27
Bár a világ személyi számítógépeinek kilencven százalékán a Microsoft operációs rendszere fut, a redmondi óriásvállalat értékesítési igazgatója ezzel egy csöppet sem elégedett. Orlando Ayala tavaly nyáron e-mailben vázolta fel a vezető menedzserek számára követendő stratégiát, miszerint a kormányokat le kell beszélniük az olcsóbb alternatívák használatáról, írta az International Herald Tribune.
A kormányokkal vagy nagy intézményekkel folytatott tárgyalások eredménytelensége esetén a vezetők egy különleges alap tartalékait felhasználva igen jutányos áron, vagy akár ingyen is kínálhatták a cég szoftvereket, derült ki Ayala leveléből, amelyet Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója is kézhez kapott.

Microsoft: a Linux nem győzhet

A körlevél elsősorban az asztali számítógépek operációs rendszereiről szólt, külön kiemelve az egyik kicsiny versenytársat, a Linuxot. "SEMMI esetre sem veszítsenek a Linuxszal szemben" - mondta Ayala.

Az International Herald Tribune birtokába jutott dokumentumok szerint a világ legnagyobb szoftvergyártója megpróbálja minden eszközzel megvédeni a dominanciáját. A 43 milliárd dollár készpénztartalékkal rendelkező vállalat kétségtelenül megengedheti magának, hogy a technológiai szektor összeomlása közepette ilyen erőszakos árengedmény-politikával próbálja fenntartani hatalmas piaci részesedését - írja a lap.

A monopólium nem adhatna kedvezményt

Ezek a taktikák azonban igen kockázatosak, ugyanis óhatatlanul felmerül a kérdés: a Microsoft vajon mennyire finomított üzleti politikáján az óta, hogy az 1990-es években komoly monopóliumellenes szabályozásokkal kellett szembenéznie? Európában - ahol jelenleg is vizsgálatot folytatnak a Microsoft monopolhelyzetével kapcsolatban - valószínűleg nem néznek jó szemmel ezekre a kedvezményekre. Az európai törvények szerint ugyanis a jelentős piaci részesedéssel rendelkező vállalatok - mint például a Microsoft - nem ajánlhatnak föl olyan kedvezményeket, amelyekkel a versenytársaikat kiszoríthatják a piacról.

Jean-Philippe Courtois, a Microsoft európai, afrikai és közel-keleti régiójának vezetője azzal védte meg Ayala levelét, hogy a különleges alap annak a stratégiának a része, amely a kormányzati és oktatási piacon való versenyképességet segíti elő. Courtois szerint a Linux jelentős versenytársnak számít, ráadásul hasonló taktikát használ.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!