Ervin
10 °C
23 °C

Házkutatás a Microsoft tokiói irodáiban

2004.02.26. 11:28
A monopóliumellenes törvények megsértésével vádolják a Microsoftot Japánban, ezért a helyi kereskedelmi hatóság nyomozói házkutatást tartottak a vállalat tokiói irodáiban. A kereskedelmi bizottság szerint a redmondi óriáscég tisztességtelen feltételekkel kötött szerződést japán számítógépgyártókkal.
A Microsoft japán leányvállalatának szóvivője elismerte, hogy a kereskedelmi bizottság vizsgálatot tartott a szoftvergyártó telephelyén, de egyelőre nem kívánta kommentálni az esetet.

"Ma reggel néhány bizottsági hivatalnok jelent meg a telephelyünkön, és most megbeszélést tartanak a vállalatunk vezetőivel" - mondta a szóvivő az AFP hírügynökségnek.

Gyakori probléma

Az amerikai vállalatot nem először vádolják meg azzal, hogy az operációs rendszerek piacán szerzett monopolhelyzetét kihasználva próbálja felvinni az árakat vagy megkárosítani a riválisait. Az Európai Bizottság várhatóan március végén zárja le a Microsoft ellen hat évvel ezelőtt indított versenyjogi eljárást. Az EU azzal vádolta a gyártót, hogy a Windows és a Media Player összekapcsolásával megakadályozta a versenyt.

A médialejátszó szoftvereket gyártó RealNetworks azért perelte be a Microsoftot, mert szerinte tisztességtelenül monopolizálta a digitális lejátszók egyre növekvő piacát. A Microsoft elutasította ezeket a vádakat, és azt állítja: a piacon valódi versenyhelyzet van, írta a BBC.

A Microsoftot az Egyesült Államokban is többször azzal vádolták, hogy a piaci előnyét kihasználva próbál más területeken is érvényesülni. A pereskedés a vállalatnak tavaly 1,55 milliárd dollárjába került.