Mária
-6 °C
-2 °C

Minősített tartalom kerestetik

2001.05.24. 16:32
Talán ellentmondásosnak tűnik, de az internet okozta információbőség komoly gondot okoz az egyetemi oktatásban is. A korábbi, centralizált információszolgáltatást felváltó "önkiszolgáló" rendszer könnyen anarchiához vezethet.
Az információ értékelésének olyan hagyományos szempontjai, mint a megbízhatóság, pontosság, időtállóság nem alkalmazhatók többé egy olyan közegben, ahol egy PC-hez való hozzáféréssel bárki automatikusan valamilyen tartalom, szellemi termék szerzője, szerkesztője, kiadója lehet. Miközben a felsőoktatás megpróbál úgy tenni, mintha még működne az információ terjesztésének hagyományos modellje, az egyetemi információforrások valóságos feketepiaca alakult ki.

Korábban az egyes szaktudományok elismert művelői a hallgatók számára jegyzetekbe gyűjtötték össze a szellemi muníciót. A szerző-szerkesztő személye és az egyetemi kiadó kellő garanciát nyújtottak a kiadványok színvonalát illetően. A web, mint információforrás, megjelenésével megszűnt a hagyományos egyetemi tartalomszolgáltatók monopóliuma. Az információvadászok magukra maradtak, kevés segítségre számíthatnak. A tanszéki könyvtárak könyvtárosai nemhogy nem dominálnak, diktálnak már többé az információk piacán, de már segítséget is alig tudnak adni az információt keresőknek.

Témakörökre bontva lehet keresni a Katalógban

A tartalomszolgáltatásban vállalatok, magánszemélyek, intézmények és álintézmények jelentek meg, melyek kívül esnek az egyetemi kiadók szakmai, szerkesztői kontrollján. Eközben az egyetemi oktatóknak változatlanul az lenne a dolga, hogy színvonalas, szakmailag helytálló tartalmat juttasson el a hallgatóknak, illetve hogy kiszűrjék a kétes értékű információforrásokat.

Az egyre újabb technológiák, mint például a P2P (személyes) kommunikáció, újabb fenyegetést jelentenek a hagyományos, kiadók és szerzői jog által kontrollált tartalomszolgáltatás számára. Gondokat okoz, hogy a sokak által semlegesnek hitt keresőkben is egyre inkább üzleti megfontolások alakítják a találatok struktúráját.

Az információk értékelésének, minősítésének igénye új szakmákat hívott életre, illetve hagyományos szakmákat alakított át. Az egyetemi könyvtárosok egyik legfőbb feladatává a tartalomminősítési útmutatók kidolgozása vált. Ugyancsak egyértelmű irányelveket kell kidolgozni az interneten "talált" tartalmak etikus és a szerzői jogokat tiszteletben tartó felhasználására. A könyvtárosok tűnnek legalkalmasabbnak arra is, hogy a diákok számára olyan jól használható segédleteket állítsanak össze, amelyek például útmutatóul szolgálhatnak a keresőeredmények értékelésében.

Gondokat okoz, hogy a keresőkben is egyre inkább üzleti megfontolások alakítják a találatok struktúráját

Az egyetemeknek, intézményeknek is fokozott erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az általuk publikált tartalom kitűnjön az információtömegből. Az erős márka továbbra is a legjobb biztosítéka a tartalom hitelességének és a szellemi tulajdon tisztaságának. Az intézményeknek és kiadóknak, mint a tartalom legfőbb minősítői fontos, új szerephez is juthatnak. A megbízható tartalom iránti igény életre hívta az információ-brókerek szakmáját. A Gartner Research szakértői szerint a jövőben az intézmények, vállalatok egyre nagyobb mértékben támaszkodnak majd az új szolgáltatásra.

A szakértők által ellenőrzött, minősített, megbízható tartalom egyre inkább felértékelődik. Ennek megfelelően az ilyen információk egyre inkább fizetős csatornákon keresztül jutnak el a felhasználókhoz.

Forrás: Dotkom Internet Consulting

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.