Előd
5 °C
12 °C

Kartellért vár büntetés a magyar mobilcégekre

2003.07.22. 12:17
Kartelltevékenységért büntetheti meg hamarosan a Gazdasági Versenyhivatal Magyarország három mobiltelefon-szolgáltatóját. Az Index értesülései szerint a versenyhivatal megállapította, hogy a Westel, a Pannon GSM és a Vodafone összejátszott az árak indokolatlanul magasan tartása érdekében.
A lapunk birtokába került információk szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a három magyar mobilszolgáltató előzetes, titkos megállapodás alapján összejátszott, hogy mesterségesen magasan tartsák a vezetékes-mobil telefonálás árát a magyarországi piacon. Ez tiltott kartelltevékenységnek minősül, illegális.

Hétfőn derül ki az összeg

Úgy tudjuk, hogy a döntés már megszületett, csupán az a kérdés, hogy mekkora büntetést rónak ki a három vállalatra. Az Index megkeresésére a GVH-nál elmondták, hogy valóban folyamatban van egy eljárás a mobiltársaságok, valamint az azóta már megszűnt Westel 450-es és a Matáv ellen, méghozzá 2002 eleje óta. Gönczöl Tünde, a versenyhivatal infokommunikációs irodájának vezetője a várható döntést illető értesülésünket nem kívánta kommentálni. Mint mondta, "a versenytanács várhatóan a hétfői tárgyaláson hirdeti ki határozatát az ügyben".

Dr Polgárdy Géza, a versenyhivatal sajtófőnöke cáfolta abbéli értesülésünket, hogy a döntés már megszületett volna. Mint mondta, a Westel és társai elleni eljárásban a Versenytanács hétfői tárgyalásán hozza meg döntését.

A vizsgálat célja annak megállapítása volt, vajon az érintett cégek visszaéltek-e erőfölényükkel és folytattak-e kartelltevékenységet a vezetékesről mobilra irányuló hívások végződtetési díjainak egységes megállapításánál. Információink szerint a jogsértés csak a kartellvád esetében valószínű, az erőfölénnyel való visszaélést a Versenytanács várhatóan nem fogja megállapítani.

Értesüléseink szerint a büntetés nagyobb lehet, mint hasonló ügyekben bármikor. Elvileg a büntetés akár a cég előző évi nettó árbevételének 10 százaléka is lehet, noha a gyakorlatban nem szoktak ilyen magas összegű pénzbüntetéseket kiróni, ráadásul fellebbezésre a büntetést gyakran mérséklik. "A hivatal a jogsértő cégeket eltilthatja a jogsértő gyakorlat folytatásától, vagy elrendelheti annak megszüntetését" - mondta el Gönczöl Tünde. Mint megtudtuk, a kiszabott bírságot a cégek jogsértés szempontjából releváns forgalmából kiindulva mérlegelik.

Krimibe illő nyomozás

A kartelltevékenység, vagyis az árak "összehangolása" a versenytárs vállalatokkal a profit maximalizálása érdekében klasszikus példája annak, amit nem szabad a szabadversenyes kapitalizmusban. Árt a piaci versenynek és sérti a fogyasztók érdekeit is, ezért minden nyugati országban tiltja a törvény. A kartelltevékenységet gyakran igen nehéz bebizonyítani; néha egészen komplex nyomozást igényel annak igazolása, hogy vállalatok ilyesmiben összejátszottak.

A hivatal a vizsgálathoz bármilyen formában tárolt dokumentumot, adatokat bekérhet, így akár a cégek elektronikus levelezését is. Amennyiben a hivatal titkos kartellre, súlyos jogsértésre gyanakszik, bírói végzés birtokában rajtaüthetnek a vizsgálat alá vont cégen, és a helyszínen is átvizsgálhatják a dokumentumokat. Ez a jelenlegi ügyben nem így történt, hiszen a vizsgálat fő tárgyát a hálózati szerződésekben megjelent, nyilvános megállapodások képezték, mondta el kérdésünkre Gönczöl Tünde. Korábban, más hazai ügyekben azonban már volt ilyen rajtaütésre példa.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon az ország legszebb vidékei közül!