Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Indulhat a munkavállalói PC-program

2003.07.08. 09:07
A magyar cégek személyi jövedelemadó és tb-járulék nélkül, kétéves amortizációval személyi számítógépet adhatnak munkavállalóiknak, a beszerzési árat költségként számolhatják el, ismerteti a Világgazdaság a Pénzügyminisztérium napokban megjelenő tájékoztatóját.
A munkavállalói PC-programról szóló tájékoztatás egyértelművé teszi a január óta létező jogszabályok alkalmazását, eddig ugyanis nem voltak ismeretesek az adókedvezmények érvényesítésének jogi és számviteli részletei. Emiatt a program fél évig lényegében elvi lehetőség maradt.

Magáncélra is adómentes

A tájékoztató most egyértelművé tette, hogy a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat adómentes akkor is, ha a dolgozó a gépet vagy az internetet akár teljes egészében magáncélra, a saját otthonában használja, feltéve, hogy a gép tulajdonjoga a munkaadónál marad.

A magánszemélyek által két éve igazoltan használt PC-k szintén szja- és tb-fizetés nélkül adhatók-vehetők. A kedvezménynek nem feltétele a felek közötti jogviszony, vagyis a céges PC-ket bárki kedvezménnyel vásárolhatja meg.

Ha a munkaadó eredendően a dolgozó kedvezményes vagy ingyenes juttatása céljából vagy a két év utáni kedvezményes értékesítés céljából vásárol számítógépet, akkor a beszerzés után az áfa nem igényelhető vissza, de a használatot és a kedvezményes tulajdonba adást sem terheli forgalmi adó.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!