Auguszta
5 °C
22 °C

Internet-auditálási szabvány Magyarországon is

2000.05.19. 12:21
A Magyar Internet-Audit Tanács (MIAT) tagszervezetei május 15-én elfogadták azt a közel egyéves előkészítő munka után létrejött internet-audit szabványt, amely meghatározza a weboldalak látogatottsági adatainak auditálására vonatkozó definíciókat és eljárásokat. Bár a dokumentumot csak most fogadták el, már több mint fél éve üzemel hazánkban a nemzetközi szabványnak megfelelő webaudit rendszer. A Medián három éve működő WebAudit szoftverét tavaly ősszel alakították át a weboldalak látogatottságát mérő rendszerek nemzetközi szabványának megfelelően.
A szabvány elfogadása után megbízható adatok lesznek
A nyomtatott sajtótermékek esetében már régóta kialakult az a rendszer, hogy a kiadók által publikált nyomtatott példányszám adatokat a MATESZ auditálja, így a reklámozók számára egy független szervezet garantálja a közölt adatok hitelességét.

Nyugat-Európában a weboldalak auditálásánál már régóta a Példányszám-auditálási Hivatalok Nemzetközi Szövetségének (IFABC) szabványát alkalmazzák. A MATESZ 1996 óta tagja a szövetségnek. A MIAT közleménye szerint az internetes kiadványok esetében ez idáig még nem született meg itthon az egységes auditálási rendszer. A szabvány elfogadása után hamarosan itthon is olyan megbízható adatokat lesznek képesek közzétenni az online médiumok, amelyeknél garantált a hitelesség és az összehasonlíthatóság.

A MIAT tagszervezetei

A tavaly július 15-én létrejött MIAT tagjai között a Direkt Marketing Egyesület, a Magyar Adatbázisforgalmazók Kamarája, a Magyarországi Reklámügynökségek Szövetsége, a Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség, a Magyar Reklámszövetség és az Informatikai Vállalatok Szövetsége találhatóak. A két utóbbi szervezetnek az Index.hu Rt. is tagja.

A hazai webauditálás fejlesztésében úttörő szerepet vállaló Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 1997 óta üzemelteti kísérleti webaudit-szolgáltatását. Bár a MIAT szerint itthon jelenleg nem létezik egységes auditálási rendszer, a Medián WebAudit rendszere, melyet az Index szakemberei fejlesztettek ki, már 1999 őszétől az IFABC szabványának megfelelő, hiteles és megbízható adatokat szolgáltat.

A Medián WebAudit mérése az auditálni kívánt oldalba illesztett apró, a az olvasók számára láthatatlan HTML-kódok alapján történnek. Az oldalakon tetszőleges számú kód szerepelhethető, amellyel lehetővé válik bizonyos statisztikai kategóriák (letöltési sebesség, az oldal egészének vagy csak egy részének letöltése stb.) pontosítása.

A MIAT auditálási rendszerét csak a MATESZ tagjai vehetik igénybe, így ha valaki meg kívánja rendelni a szolgáltatást, ki kell fizetnie az évi 112 ezer forintos tagsági díjat. Mint azt kérdésünkre Novák Péter, a Magyar Reklámszövetség internetes tagozatának elnöke elmondta, az auditálási rendszer és a megrendelő weboldalának illesztésekor próba-auditálás történik, melynek költsége mintegy 125 ezer forint. A fenti egyszeri díjak kifizetése után csak az 52 ezer forint körüli havi előfizetési díjat kell fizetnie az auditált oldalak tulajdonosainak. A fenti, tervezett árak a 2000. évre vonatkoznak, a MIAT jövőre teljesen más, az oldalak nézettségén alapuló számlázási konstrukciót vezet be.

A Medián WebAudit szolgáltatásának nincs rendszerkiépítési díja, az első 10 mért oldal havidíja 62500 forint, a további oldalak mérése 3150 forintba kerül. Nonprofit oldalak esetén havi 12500 forint az első 10 oldal mérése, e felett oldalanként 625 forint. A nonprofit oldalak nem tartalmazhatnak üzleti hirdetéseket. A WebAudit statisztikái egyelőre csak ügyfelei számára hozzáférhetőek, néhány héten belül azonban bárki megnézheti az Index vagy az Origo hiteles látogatási statisztikáit.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!