Miklós
-7 °C
2 °C

Zsugorodott a hazai számítógéppiac

2003.06.19. 15:49
Világszerte nőtt az idei év első negyedévében eladott számítógépek száma, Magyarországon azonban csökkent - áll az IDC elemzésében. A hazai piacon csökkent az asztali gépek iránt mutatkozó kereslet, nőtt azonban a hordozható számítógépek, az olcsó szerverek és az akciós számítógépek iránti érdeklődés.
Magyarországon az első negyedévben eladott gépek száma 7 százalékkal 57 068 egységre csökkent az egy évvel korábbihoz képest, bár az is igaz, hogy a 2002-es év első negyedéve az előző kormány komoly befektetéseinek köszönhetően különösen erős negyedév volt - áll az IDC piackutató vállalat keddi sajtóközleményében. Az idei első negyedévi csökkenés csak az asztali gépek piacára vonatkozott, melyre hátrányosan hatott a nagyvállalati és kormányzati szektor részéről mutatkozó lanyha kereslet.

Trendi és árérzékeny vásárlók

A hordozható gépek piaca ezzel szemben 26,3 százalékos erős növekedést mutatott, az olcsó Pentium 4-es gépek iránt mutatkozó keresletnek köszönhetően ebben az időszakban 12 841 hordozható gépet adtak el. Az IDC elemzői szerint meglepő módon erős növekedést mutatott az egy- vagy kétprocesszoros, Intel Xeon chipekre épülő olcsó szerverek piaca. A nagy áruházláncok is hozzájárultak az eladások növeléséhez akciós ajánlataikkal, áll az IDC elemzésében.

Közel 35 millióra emelkedett a világszerte eladott számítógépek száma 2003 első negyedévében az IDC adatai szerint. Az előző év első negyedévéhez képest 3 százalékos növekedés a vártnál valamivel jobb volt, bár a lassú gazdasági növekedés és a SARS-járvány kitörése csökkentette a második negyedévi várakozásokat.

Több gép, olcsóbban

Az idei egész évre 145,2 milliárd eladott egységet prognosztizálnak az IDC elemzői, akik az idei évre 6,3 százalékos, jövőre pedig 10,3 százalékos növekedést várnak a piacon. Az első negyedév 42,2 milliárd dolláros forgalma után a leszállított gépek értéke idén várhatóan 2,3 százalékot csökken a tavalyihoz képest, és 169 milliárd dollárt tesz ki, jövőre pedig 3,5 százalékkal növekszik.

Az Egyesült Államokban az állami szektornak köszönhetően vártnál erősebb volt a PC-piac első negyedévi forgalma. Az állami szektor költései azonban az elkövetkező negyedévek során várhatóan meredeken zuhannak a költségvetési problémák miatt. A szövetségi kormány várhatóan nagyobb összegeket költ számítógépekre, mint az államok és a helyi önkormányzatok, az üzleti és magánfelhasználók megrendeléseinek köszönhetően pedig az év végére 6-9 százalék közé tehető a növekedés.

Nyugat-Európában javultak az üzleti PC-szektor kilátásai, a piac magához tért az elmúlt év utolsó, stagnáló negyedévéből. Ezzel együtt az üzleti beruházások korlátozottak és a magánfelhasználói piac sem tér magához, az elemzők alig 3,9 százalékos növekedést prognosztizálnak erre az évre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!