Miklós
-7 °C
2 °C

Charles Simonyi távozik a Microsofttól

2002.09.17. 20:18
Húsz év után távozik a Microsofttól Charles Simonyi, a szoftverbirodalom vezető szoftverfejlesztője. A Word, az Excel és más alaptermékek ősatyja '66-ban disszidált Magyarországról.
Simonyi 1981-ben került a Microsofthoz, amikor annak még csak negyven alkalmazottja volt. Távozásával már csak hárman maradnak azok közül, akik a nyolcvanas évek elején a céget vezették: Bill Gates, az egyik társalapító, a cég elnöke, valamint Steven A. Ballmer és Jeffrey S. Raikes. Az 54 éves Simonyi 1999-ig volt a cég szoftverfejlesztésének a vezetője, azóta kutatással foglalkozott.

Simonyi új cégének, az Intentional Software Corporationnak a Washington állambeli Bellevue a székhelye. Célja olyan szoftvereszközök és technológia kifejlesztése, amelyek egyszerűsítik és hatékonyabbá teszik a programozást. Simonyi a The New York Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy grafikus és szöveges felületű fejlesztéseikkel a programozók hagyományos "kézimunkáját" szeretnék megszüntetni.

Munkáját egy másik vezető kutató, Gregor Kiczales, a British Columbia Egyetem tudósa fogja segíteni. Simonyi úgy távozhat, hogy jogosult hasznosítani szellemi tulajdonaként mindazt, amit ő fejlesztett ki és szabadalmaztatott, amíg a Microsoftnál dolgozott. A Microsoft viszont elsőként tárgyalhat az Intentional Software-rel, ha a cég eladásra kerül.

Az Intentional Software magyarországi programozókat is alkalmazni fog.

Charles Simonyi 17 évesen, 1966-ban disszidált Magyarországról. Előbb a kaliforniai Berkeley-n, majd a Stanford egyetemen tanult, 1970-ben pedig a Xeroxnál vezető fejlesztőként vett részt a Bravo nevű program kifejlesztésében. Ebből lett később minden idők egyik legelterjedtebb szövegszerkesztője, a Word, de Simonyi nevéhez fűződik az Office szoftvercsomag más részeinek kifejlesztése illetve tervezése is.

Simonyi édesapja a tavaly elhunyt Simonyi Károly professzor, akadémikus, "A Fizika kultúrtörténete" című tudományos mű szerzője. Charles Simonyi 2000-ben a nevét viselő kutatói ösztöndíjat hozott létre 25 millió forintos alapítvánnyal. A díjat évente három, egyetemen vagy kutatóintézetben dolgozó kiemelkedő kutató kaphatja meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.