Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Olcsóbb és jobb Sulinetet szeretne a minisztérium

2001.06.14. 18:55
Tárgyalásokba kezdett a Sulinet szolgáltatásról az Oktatási Minisztérium és a PSINet internetszolgáltató. Pokorni Zoltán oktatási miniszter korábban kijelentette: a minisztérium a piaci árnál háromszor magasabb internetszolgáltatási díj fizetésére kényszerül, és nincs lehetőség a szerződés újratárgyalására. A minisztérium alacsonyabb árat és több szolgáltatást próbál kiharcolni, a szolgáltató hajlandónak mutatkozik a megegyezésre.
A hálózat kiépítése
2001. június 07-én a Sulinetbe bekapcsolt oktatási intézmények száma: 1820.

Bekapcsolás üteme:

1997-ben 460 intézmény
1998-ben 840 intézmény
1999-ben 160 intézmény
2000-ben 320 intézmény
2001 I. negyedévben 40 intézmény

Forrás: PSINet

A PSINet jelenleg tárgyal az Oktatási Minisztériummal a Sulinet szolgáltatásáról - mondta el kérdésünkre Kóka János, a PSINet üzletfejlesztésért felelős európai alelnöke. Véleménye szerint akár néhány héten belül kézzelfogható eredménye születhet a szakmai és gazdasági egyeztetésnek, melybe alvállalkozóikat is bevonják. Mint elmondta, a Sulinet-szerződés kapcsán nem jogi problémák merültek fel, a vitás kérdések a távközlési piac változásából erednek. Kóka János elmondta, hogy mindkét oldal szeretné az 1997 óta eltelt időszak technológiai fejlődését és az ez idő alatt tapasztalható árcsökkenést is tükröztetni a Sulinet-megállapodásban.

Ötéves terv

A Sulinet program négy éve indult, amikor a Művelődési és Közoktatási Minisztérium 1997. márciusában nyílt pályázatot hirdetett mintegy 1200 magyar középiskola és más oktatási intézmény részére nyújtandó értéknövelt internetszolgáltatás biztosítására. A pályázatot az Elender Informatikai Rt. nyerte el, mellyel öt évre kötött szerződést a minisztérium. Az Elendert 1999 szeptemberében megvásárolta az amerikai PSINet, a cég neve rövidesen PSINet Magyarországra változott.

A hálózat megabitekben

A Sulinetbe kapcsolódó intézmények számára az Elender (illetve a PSINet) biztosítja az internetkapcsolatot, a hálózati elemeket, a Sulinet.hu szerver gyors elérését, továbbá domainregisztrációt, levelezőlistákat és még számos szolgáltatást. Az egy budapesti és nyolc vidéki csomóponttal rendelkező hálózat külföldi sávszélessége 17 megabit másodpercenként, a vonal terheltsége a PSINet illetékese szerint csúcsidőben átlag 60-70%-os. Az intézmények 64 kbit/s sebességű vonalakon kapcsolódnak a rendszerbe, melynek magját és csomópontjait 3 megabites vonalak kötik össze, a Sulinet.hu szerver pedig egy 2 megabites drót végén ül. A magyarországi internethálózatok közötti peering kapcsolat jelenleg 20 Mbit/s sávszélességű, forgalmi terheltsége csúcsidőben átlag 85%.

Drága vagy nem?

A szolgáltatás díja a szerződés szerint idén havonta és intézményenként 149 ezer forint. Az Oktatási Minisztérium tájékoztatása szerint a hálózat fenntartása havi 267 millió, évente 3,2 milliárd forintba kerül. Azon kérdésünkre, hogy a tárgyalásokon mit szeretne elérni a minisztérium: árcsökkentést vagy szolgáltatásnövelést, azt a szűkszavú választ kaptuk, hogy "Mindkettőt." A PSINet illetékese szerint "a Sulinet szolgáltatásai jelentősen meghaladják az átlagos piaci bérelt vonali szolgáltatások körét". Annak ellenére, hogy a szolgáltatást a Sulinetbe bekapcsolt intézmények idő és mennyiségi korlátok nélkül vehetik igénybe, a minisztérium az intézmények forgalmától és földrajzi elhelyezkedésüktől függetlenül egységes fix díj ellenében biztosítja számukra - nyilatkozta a projekt vezetője.

A magyar cégre nincs hatással az amerikai csőd
A PSINet június elején kért csődvédelmet az Egyesült Államokban és Kanadában. Kóka János közlése szerint a lépés semmilyen mértékben nem befolyásolja a hazai vállalat működését, mivel a PSINet Magyarország a cég európai leányvállalatának leányvállalata, a csődvédelem pedig csak Amerikára vonatkozik. Mint mondta, az európai vállalat eredményesen működik, nincs rá hatással az amerikai cég lépése.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.