Ambrus
-7 °C
3 °C

Bűvös sárkánykard áfás számlával

2006.10.18. 15:00
Elképzelhető, hogy az amerikai kormány hamarosan adóellenőröket szabadít a virtuális világok lakóira. A kongresszus gazdasági bizottsága az év végére áll elő egy olyan jelentéssel, amely számba veszi a Second Life vagy a World of Warcraft lakóinak gazdasági tevékenységét, és javaslatokat tesz esetleges megadóztatásukra. De milyen faj alkalmas adóellenőrnek?

Békésen sörözget az ember a World of Warcraftban, amikor nyílik a kocsmaajtó, és beviharzik egy öltönyös-aktatáskás, 58-as szintű night elf. Közli, hogy adóellenőr, és az éves disznóölésből származó bevételről szóló igazolást követeli. A varázskard, a Dragon's Call, amit a Shade of Eranikus nevű sárkány elpottyant (41,4 damage másodpercenként) adóköteles, és a fegyverbolt előtt sor kígyózik, mert mindenki áfás számlát követel. A karakterválasztásnál a troll, a gnóm és az ork mellé új faj kerül: a könyvelő.


A WoW élőhalottaiból (undead) pompás adóellenőr válhat
A virtuális világokban óriási mennyiségű valós pénz forog, és vannak játékok, amelyeknek gazdasági mutatói jobbak, mint néhány harmadik világbeli országé. A Blizzard World of Warcraftjével milliók játszanak, és sokan bérmunkában dolgoznak a karakterek előmenetelén. A Linden Labs életszimulációjában, a Second Life-ban naponta félmillió dollár cserél gazdát, és a gazdaság havonta 10-15 százalékkal növekszik. A játék valutatőzsdéjén, a Lindexen egy amerikai dollárért most 276 lindeni dollárt adnak - ez közel jár a forint-euro árfolyamhoz. Az Indiana Egyetem közgazdásza, Edward Castronova kétszázmillió és egymilliárd dollárosra becsüli a virtuális világok gazdaságát, más elemzők szerint az összeg közelebb van a kétmilliárd dollárhoz.

Ez így nem mehet tovább

Nincs adóhivatal, amely emellett elmenne szótlanul. Az Egyesült Államok kongresszusának gazdasági bizottsága most azon dolgozik, hogy meghatározza, milyen adópolitikát folytasson a virtuális világokban, elsősorban a Second Life-ban.

"Tiszta lappal indulunk, és áttekintjük a virtuális gazdaságok különböző dimenzióit, hogy lássuk, mely pontokon merülnek fel közigazgatási kérdések" - mondta a Reutersnek Dan Miller, a bizottság vezető közgazdásza. Miller szerint nyilvánvaló, hogy az adótörvények bizonyos szempontból a virtuális valóság mögött kullognak, mert bárki hozzájuthat ugyan virtuális javakhoz és profithoz, "nem létezik olyan mechanizmus, amellyel mindez megadóztatható lenne".

Bizonyos adózási szabályok a Reuters szerint máris vonatkoznak a virtuális világokban tevékenykedő tömegekre. Aki például a bitekből felhalmozott vagyonát valós pénzre váltja, köteles a jövedelmet az amerikai adóhivatalnál, az IRS-nél bejelenteni. Arról nincs adat, hányan tették ezt meg a Second Life vagy a WoW történetében.

A Reuters vonatkozó cikkét egyébként az az Adam Pasick jegyzi, aki Adam Reuters néven a napokban maga is beköltözött a Second Life-ba, és ott virtuális Reuters-irodát nyitott. A hírügynökség hivatalos támogatásával létrehozott iroda hétfőn, szerdán és pénteken délután 4 órától áll nyitva - ilyenkor bárki meglátogathatja Adam Reuterst. Akár egy adóellenőr is.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!