Mária
-7 °C
3 °C

Emelkednek a telefontarifák

2002.01.24. 14:55
A távközlési piacnyitás ellenére drágul a telefonálás 2002-ben: megszületett a tarifákat szabályzó miniszteri árrendelet.
A kormány szándéka szerint összességében négy százalékkal emelkedhet az év során a telefonálás költsége. Ezen belül legfeljebb öt százalékkal nőhetnek a tarifák és három százalékkal az előfizetési díjak. A szociális csomag továbbra is 500 forint ingyenes beszélgetést tartalmaz - adta hírül a Népszabadság.

Legfeljebb négy százalékkal drágulnak a telefon-előfizetési és percdíjak az év során - tudta meg a Népszabadság az Informatikai Kormánybiztosságtól (IKB). Az átlagfogyasztónak július után havonta 150 forinttal kerül többe az előfizetés, a szociális csomag esetében a drágulás havi 92 forintot jelent a most érvényes díjakhoz képest. Változatlan marad a kisfogyasztói - szociális - csomag esetében a havi 500 forintos díjkedvezmény, vagyis az ekkora mértékű ingyenes használat.

A helyi telefonhívások díjának átlagos növekedése - 2002. július 1-je és 2002. december 31-e között - nem haladhatja meg az öt százalékot - derül ki Stumpf István kancelláriaminiszter árrendeletéből, amely a Magyar Közlöny 8. számában jelent meg. Ugyanebben az időszakban az előfizetési díjak legfeljebb három százalékkal emelkedhetnek. A két szám alapján mondható az, hogy az év végéig összességében négy százalékkal nő a telefonálás költsége.

Az IKB szerint a szolgáltatók várhatóan inkább a havi díjakat emelik, a helyi beszélgetések tarifáinak növelésével kevésbé élnek.

Az árrendelet azokra a társaságokra vonatkozik, amelyek a távbeszélő piacon jelentős erővel rendelkeznek, azaz valamely szolgáltatási területen monopolhelyzetben vannak. Ilyen a Matáv, a Vivendi Telecom Hungary (Gödöllő, Vác, Szeged, Szentes, Jászberény, Dunaújváros, Esztergom, Szigetszentmiklós, Veszprém), a Monor telefontársaság (Monor), az Emitel Rt. (Baja, Kiskőrös, Kiskunhalas) és a Hungarotel Rt. (Békéscsaba, Orosháza, Salgótarján, Pápa, Sárvár).

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.