Natália
-3 °C
7 °C

Nem gyárt több processzort a Transmeta

2005.01.05. 10:47
A Linus 'Linux' Torvalds nevével fémjelzett, energiatakarékos mobil chipekre szakosodott vállalat több millió dollár veszteséget termelt az elmúlt négy évben.

A Transmeta "teljesen újraértékeli x86-kompatibilis mikroprocesszorok tervezésére, fejlesztésére és eladására épülő jelenlegi üzleti tervét" - áll a Santa Clara-i székhelyű cég közleményében.

Processzorok gyártása és eladása helyett a Transmeta a jövőben fejlesztésre és licenceladásra összpontosít.

A váltás a zord gazdasági valóságot tükrözi. Csipet tervezni, gyártani és árusítani rendkívül költséges, akkor is ha a gyártást kihelyezik. A szellemi tulajdon eladása lényegesebben takarékosabb megoldás.

"A processzorpiacon pár esetben a gazdaságosság szükségszerűen összefügg a nagyságrendekkel. Körülbelül tízszer akkorának kellene lenniük, mint amekkorák" - értékelte a cég helyzetét Dean McCarron, a Mercury Research főelemzője a News.com-nak.

Fogy az energia

A Transmeta 2003 végétől ad el licenceket. A legutóbbi negyedévben 3,7 millió dollár bevételre tettek szert szellemi tőkéjük értékesítéséből, míg a csipek eladása 3,3 millió dollárt hozott. A cég általában húszmillió dollár veszteséget termel negyedévenként.

A Transmeta 2000-ben azzal indult, hogy energiatakarékos processzorokat gyárt notebookokba. Hatásukra az Intel fokozott erőfeszítéssel kezdte fejleszteni alacsony energiaigényű processzorait.

Míg a Transmeta idejekorán szerződött a Sonyval és másokkal, 2001 folyamán több gyártási probléma is felmerült - a cég forgalma és az újabb szerződések ügye azóta lejtmenetben van.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.