Natália
-3 °C
7 °C

Fellendülőben a számítógép-eladások

2003.11.12. 10:12
Hirtelen megugrott az asztali számítógépek értékesítése az Egyesült Államokban, amit a korszerű PC-t igénylő eszközök, például a digitális kamerák terjedése magyarázhat.
Öt-hét éve nem látott mértékű érdeklődést tapasztalt termékei iránt nemrégiben készült felmérésében az egyesült államokbeli Micro Electronics számítógépforgalmazó cég. Mind egyéni vásárlóik, mind a kisebb vállalkozások úgy nyilatkoztak, hogy hat-tizenkét hónapon belül le kívánják cserélni PC-parkjukat.

A vásárlási kedv hirtelen megugrását szakértők két tényezővel magyarázzák. Egyrészről az olyan új, gyorsan terjedő eszközök, mint az MP3-as zenelejátszók, a digitális kamerák és a DVD-lejátszók a háztartások szórakoztatóközpontjává teszik az asztali gépeket, minthogy ezekkel kell letölteni a zenéket és a videókat, ezekkel lehet feldolgozni az elektronikus formában őrzött fotókat, családi filmeket. Másrészt az internet vezeték nélküli elérési lehetőségei, elsősorban a Wi-Fi-csatolók fejlődése olyan nagy mértékben megkönnyíttette a hordozható számítógépek használatát, hogy 28 százalékkal nőtt értékesítésük, ami négyszerese az asztali gépek iránti kereslet bővülési ütemének.

A PC-eladások növekedési tempója világszinten az idei harmadik negyedévben 16 százalékra gyorsult és a Bear, Stearns, továbbá az International Data piackutatató egybehangzóan 17 százalékot vár a negyedik negyedre, illetve 15 százalékot a jövő évre - tudósít a Business Week. "A fogyasztók kezdenek úgy tekinteni a PC-re, mint olyan erőforrásra, amelyre szükségük van a háztartásukban" - állítja Rich Hall, a San Franciscó-i Odyssey kutatója.

Mindez nem jelenti azt, hogy a számítógépgyártó vállalatok vezetői kényelmesen hátradőlhetnek székükben. A Bear, Stearns becslése szerint az értékesített darabszám megugrása ellenére a bevétel értékben csak egy százalékkal nő, mivel az árak esnek. Így csak a leghatékonyabb gyártók fognak profitot elérni, különösen, hogy a nagyobb vállalatok informatikai költekezése várhatóan nem nő számottevően a jövő év nagyobbik részében. A legnagyobb forgalmazók közül a Dell Inc. 15,4 százalékkal növelte eladásait folyó pénzügyi negyedévében és 24 százalékos profitrátát vár. A HP, amely tavaly több 300 millió dollárt bukott a PC-üzleten, idén kimászhat a gödörből. Ez sokkal jobb eredmény lenne, mint amire a második vonalbeli Fujitsu és Toshiba számíthat.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.