Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

A Vivendi a Napster üzleti tervét másolja

2001.11.21. 16:02
A francia holding amerikai internetfőnöke bejelentette, hogy a cég népszerű internetes alkalmazásokra épülő hálózatot tervezett szórakoztatóipari tartalmai célba juttatására, a bevételt pedig előfizetési díj helyett internetes hirdetésekkel fogja előteremteni.
Újabb paradigmaváltás körvonalazódik a megpróbáltatásokkal küzdő internetes tartalombizniszben: míg a dotkombukta után sokan az előfizetéses modell sikerét jósolták, a legnagyobbak most visszatérnek a korábban nagy ívben elvetett elvekhez, és mégis ingyen adják majd a tartalmat, a combosodó hirdetési bevételekre számítva. Amennyiben a Vivendi és legnagyobb amerikai vetélytársa, az AOL Time Warner valóban ezt az utat választja, nem sok hely marad a piacon az előfizetőkben gondolkodó cégeknek.

Portál helyett alkalmazások

A Vivendi a Napster-típusú fájlcserélő hálózatok hatalmas sikerén fellelkesülve "alkalmazás alapú" jövőt vizionál magának, és egy 36 millió médiafogyasztót elérő hálózatot épít ki a következő hat hónap során. Az illetékesek nem fogalmaznak igazán konkrétan, de egy olyan zene-, és mozgókép-letöltő kliensprogramról lehet szó, amely marketingszempontból releváns adataink megadása, és az ezeknek megfelelő, targetált hirdetések megjelenítése ellenében ingyenesen, de legálisan teszi hozzáférhetővé a médiabirodalom szellemi termékeit.

Vetélytársai, a német Bertelsmann és az amerikai AOL Time Warner stratégiáját még csak sejteni lehet: a Bertelsmann a CDNow online CD-bolt, a zenetároló MyPlay.com és az internetes fájlcsereberét elsőként lehetővé tévő Napster bekebelezésével indult el ugyanarra, amerre a Vivendi az MP3.com, az Emusic.com, a GetMusic.com, az InsideSessions.com és a RollingStone.com megszerzésével halad. Eddig minden érintett előfizetéses szolgáltatásokról beszélt, most azonban Vivendi deklarálta: a nyomtatott sajtótól elhódított hirdetési bevételekkel fogja fedezni költségeit.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!