Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Vasárnap lesz az óriásrepülő nagy próbája

2006.03.25. 11:57
Közel kilencszázan vesznek részt az Airbus A380-as egyik utolsó nagy próbáján, ennyi embernek kell elhagynia másfél perc alatt a „lángoló” gépet. A gyártó azzal is elégedett lesz, ha 650-en kijutnak épségben.

Csaknem kilencszáz ember vesz részt vasárnap egy sötét hamburgi hangárban a polgári repülőgépipar eddigi legnagyobb kiürítési próbáján: a 853 utasnak és a 20 fős személyzetnek röpke másfél perc alatt kell elhagynia az A380-as Airbus, a világ legnagyobb utasszállító repülőgépének fedélzetét. A próba sikerétől függ, hogy az illetékes hatóságok megadják-e a repülési engedélyt az óriásgépnek.

Életszerű


Az első felszállás képei
A kiürítési gyakorlatot a lehető legreálisabb körülmények között bonyolítják le a hangárban, ahol csak a szakértők és illetékesek lesznek jelen: a résztvevők harmada ötvenévesnél idősebb lesz, sokan kiskorú gyermekeket megtestesítő műanyagbabákat visznek majd karukban, a gép folyosóin takarók és újságok hevernek, mint tényleges hosszú távú repüléseknél - a reális körülmények közül csak a tényleges tűzveszély hiányzik majd.

Ha minden jól megy, akkor a gép megkapja az engedélyt 873 személy szállítására, de az Airbus szóvivője szerint már azt is sikernek tekintenék, ha 90 másodperc alatt 650 személy el tudná hagyni a gépet - ugyanis jelenleg az A380 egyetlen vásárlója sem kíván ennél több személyt szállítani vele.

A jelenleg berepülés alatt álló óriásgépből a légitársaságok eddig 160 példányt rendeltek. A négy első A380-as már több mint ezer órát repült, és sikeresek voltak a kényszerleszállási próbák is. Az Airbus európai konzorciumnak az év végén kell leszállítania a Singapore Airlines légitársaságnak az első két példányt.

Fele az Airbusból

A vasárnapi kiürítési próbát a kapitány irányítja majd, az utasoknak a 15 méteres csúszdákon kell elhagyniuk a gépet az ő parancsszavára: "Oldják ki a biztonsági övet, vegyék le a cipőiket, mindent hagyjanak a helyén és kifelé!". A nagyobb valószerűség érdekében a 16 ajtó közül csak nyolc nyílik majd, így jobban hasonlítanak majd a körülmények egy igazi kiürítés lökdösődéséhez.

A műveletet 30 szakértő figyeli és 40 infravörös kamera örökíti meg. A 11 ezer önkéntes jelentkező közül kiválogatott résztvevők fejenként 60 eurót (mintegy 16 ezer forint) kapnak nem minden veszély nélküli közreműködésükért - a helyszínen számos orvos áll majd készenlétben, hogy az esetleges sérülteken segítsen. Minden résztvevőnek orvosi igazolványt kellett bemutatnia, karcolásokra, sőt törésekre is fel kell készülni. A kiürítendők fele az Airbus alkalmazottja.

A próba lefolyását az európai és az amerikai légügyi biztonsági hatóságok több napon át elemzik majd, mielőtt döntenek az A380-as repülési engedélyének kiadásáról.

Tények

A megalománia jegyében fogant óriás alapállapotában is 555 utast tud szállítani, és darabját 285 millió dollárért lehet megvásárolni. Persze a fapados változatban lényegesen több utas fér majd el, de az A380-as alapváltozatban meglehetősen sok extraszolgáltatással várja az utasokat.

A gépen a megrendelő igényeitől függően bár, tornaterem, vámmentes bolt, étterem és fürdővel ellátott szobák is kialakíthatók. A gépet koktélbárral, biliárd teremmel és több tusolóval is felszerelhetik, ha a vevő úgy kívánja. A szintek között mozgólépcsőkkel és liftekkel közlekedhetnek majd a bágyadt utasok. Készül belőle hosszú- illetve rövidtávú, luxus, három osztályos, turista, és teherszállító változat is.

A legexkluzívabb A380-as viszont várhatóan a Virgin Atlantic tulajdonában lesz: a gépen tornatermek, kozmetikai szalonok és kaszinó is lesz. A légitársaság társtulajdonosa, Richard Branson gépenként 35 szeparált franciaágy kialakítását is kérte a gyártótól.

Az óriás teljes hossza 73 méter, magassága eléri a 24 métert. A szárnyak fesztávolsága nyolcvan méter, felületük pedig 850 négyzetméter, ezeket a cég walesi üzemében gyártották. A négy hajtóművet típustól függően a Rolls-Royce vagy a The Engine Alliance készíti, és 0,89 Mach sebességig gyorsíthatják az óriási repülőgépet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.